Свързани новини

25.09.2009 12:11

Хърватия се отказа от забраната за пушене на обществени места

Видян 1461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хърватският парламент направи обратен завой във връзка със закона, забраняващ тютюнопушенето на обществени места, след оказан натиск от собствениците на кафенета и ресторанти, предаде БГНЕС.


Поправка в закона, приета късно снощи, отново разрешава пушенето в кафенета и ресторанти, но в специално определени за това места. Те трябва да бъдат не по-малко от 20% от общата площ на заведението. Кафенетата с по-малка площ от 50 кв. м ще имат възможността сами да определят дали да разрешат или не пушенето в тях, след като изпълнят определени критерии.
От въвеждането на правилото, забраняващо тютюнопушенето на всички публични места през май, управителите на кафенета и ресторанти оказват натиск върху правителството за поправка в закона по основания, че съсипва бизнеса им. Властите посочиха, че законът е насочен към защита на непушачите, които съставляват 68% от населението на страната от 4,4 милиона души. В Хърватия тютюнопушенето е отговорно за смъртта на около 10 000 души всяка година, а около 3 000 души умират, изложени на пасивно пушене. Годишните разходи за лечението на последиците от тютюнопушенето се оценяват на 422 милиона евро. Балканите се смятат за дом на най-запалените пушачи в Европа, където 30 до 40% от всички възрастни са пристрастени към вредния навик. Той се смята за причина за голяма част от случаите на преждевременна смърт, по данни на Световната здравна организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния