Свързани новини

13.08.2009 15:43

Половин България пие от благата ракия на бай Благо

Видян 15037 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма данъци, няма акцизи, става и с плодове на клиента. Това е девизът на производителите на домашна ракия, които не само, че не се стреснаха от заканите на ЕС, но и се множат из цяла България. Антикризисно хората все повече пазаруват варен в импровизираните селски казани алкохол.
На изключителен интерес се радва казана за ракия на 82-годишния Благо Грозданов от село Брестовица. Пенсионираният вече бивш началник в кооперация Първенец се е захванал с този труден занаят преди 6 години, разказа той пред 19’. Тогава купил от София два казана за варене на ракия. За първия с вместимост половин тон платил 5 800 лева, а за втория - 700 литра, броил 12 500 лева.
Днес хора от половин България се редят на опашка за благата ракия. Миналата година на гости при майстора идвали дори немци, а сега – французи. Иначе литър от огнената течност може да се купи по 7 лева.
“Тайната се крие в моята технология - да се ползва само чисто грозде без чепки. В тях има натрупан препарат от пръскането, затова не бива да се пуска такова нещо в казана. Другата хватка е в изграждането на пещта, просто топлината трябва да нагрява казана отдолу равномерно'', твърди бай Благо.
Цената от 40-50 лева за варене с плод на клиента в двата съда привлича като магнит хората, които са свикнали преди това да ходят из съседните села. Рядко в къщата му обаче идвали клиенти да си правят сливовица, понеже фаворит е грозданка.
''Първите 2 литра се махат, ‘щото 80-градусовата ракийчица става само за разтривки. Ако падне под 40 градуса автоматично течността се връща в казана. Имам шест филтъра с по 4 чашки на големия казан, което прави качеството на гроздовицата ненадминато, а повторна преварка не се налага'', хвали се известния майстор.
В този занаят му помага внучката Радослава, а от време на време и двете му деца го навестяват от Пловдив.
За една есен в казаните се пускат около 30 тона грозде. Медните съдове се нагряват с дърва. Ако не си носи собствени, клиентът плаща по 25 лева. Чака се 5 часа, докато всичко се свари. През това време камината вън разнася мириса на мезета, от които гостите охотно похапват. ''Водя точно нужната документация, както съм го правил 42 години в кооперацията. Трябва да сме точни пред митницата'', гордо казва той. Но никой досега не му е поискал сметките.
“От новото правителство на Бойко Борисов чакам само хубави неща, иначе съм безпартиен”, казва с надежда бай Благо. На тръгване от Брестовица той ни прошепва на ухо: Пийте по 100 грама всеки ден и болест няма да ви лови. Моя баща Радул пиеше повече и доживя до 85 години.



Какво представлява казанът



Казаните за ракия са предназначени за производство на ракия от ферментирали джибри. Те съдържат плодови каши от грозде, сливи, ябълки и други, но може и вино или друг алкохол. Подходящи са за личното стопанство. Състоят се от меден казан, въздушен дефлегматор (купол), лула и охладител. Може да бъдат доставени и в комплект с метална печка или камина. Изработват се от меден прокат, а в Русия и Украйна и от алуминий. Те разполагат с вместимост следните обеми - 50, 80, 100, 120, 150, 200, 250, 300, 400, 500 и 750 литра.



Изпиваме по 60 000 литра на година



По 60 000 литра домашна ракия на година се пият от любителите на традиционната българска напитка у нас. Това сочат данните на Агенция митници и НАП. Ако видим данните на агростатистиката и на Агенцията по лозарство и винарство, ясно се вижда колко мащабно е домашното производство – 50% от добитото в страната ни грозде. Голяма част от тази продукция се прави на ракия. Груби изчисления показват, че в домашните казани сваряваме от 20 до 40 милиона литра гроздова и поне още 10 милиона литра ракия от сливи, череши, круши, праскови, кайсии годишно. Този факт не е учудващ като имаме предвид беднотията и спадът в платежоспособността на българите. Учудващо е обаче разминаването между отчетените количества от държавната администрация и истинския размер на производството. Интересно е как тогава се формират статистиките за консумацията на алкохол в страната и дали държавата не изпуска застрашителен ръст в употребата на спиртни напитки? Не трябва ли да се вземат спешни мерки за здравето на нацията и особено на подрастващите?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели