Свързани новини

10.08.2009 11:36

Алкохолът и цигарите - рецепта на унищожението за спортистите-аматьори

Видян 1993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако професионалните спортисти нямат никакво желание да се докосват до цигарите и алкохола, то спортистите-аматьори би трябвало да са също толкова предпазливи. Алкохолът и цигарите може да провалят усилията на една физкултурна програма, съобщава електронното издание ThatsFit, цитирано от БГНЕС.


Съвсем естествено е организмът да се бунтува, ако ходите до залата за тренировки няколко пъти седмично, веднага след като сте запалили цигара и сте изпили една бира. Как засяга алкохолът тичането, например? Принципно, начинът, по който тялото реагира на алкохола зависи от употребеното количество, от ситуацията, както и от индивида, сочат данните от изследване на Американския колеж по спорт и медицина. Според това изследване в малки количества алкохолът води до равновесие в организма. Но консумирането му в по-големи количества засяга сериозно двигателните функции. Употребата на алкохол води по-бързо до умора при изпълняването на упражнения и до дехидратация. Освен това той засяга и качеството на съня. По изненадващ начин изследването показва, че махмурлукът след "весела" вечер, прекарана заедно с приятели, може да има последици върху спортните постижения.
По отношение на цигарите, всеки пушач с опит може да ви каже, че след като се изкачи един етаж или два по стълбите, започва да се задъха и чувства, че дъхът му не достига. Мускулите на един пушач са много по-слаби, защото тъканите приемат по-трудно кислород. Този ефект е причинен от факта, че белите дробове на един пушач трябва да "работят" повече, за да получат необходимия им кислород, а сърцето изпомпва повече кръв и кръвоносните съдове се свиват. Физическата дейност е много по-усложнена за пушачите: когато се опитват да спортуват, те се уморяват по-бързо, имат по-ниска резистентност, забавени реакции и намалена острота на зрението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и