05.08.2009 13:19

15 000 ловци може и да не успеят да се включат в сезона

Видян 1577 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 15 хил. ловци може и да не успеят да се включат в ловния сезон, който се открива на 8 август, каза председателя на Националното сдружение на ловците и риболовците инж. Иван Петков, предаде БГНЕС.


Причината е, че дружествата, в които членуват тези ловци не са внесли документите за регистрация в Съюза на ловците и риболовците или техните сдружения обжалват регистрацията си. Според промените в Закона за лова и опазване на дивеча от тази пролет, всяко ловно сдружение трябва да разполага с 22 хил. хектара ловна площ. Сдруженията, които не отговарят на новите изисквания, трябва да преминат към съседни организации, поясниха ловците. Едно сдружение - "Съединение" не е подало документи да се регистрира по новите условия, а седем други обжалват регистрацията си. В момента не трябва да създаваме безпокойство в българския ловец, ще направим всичко възможно всеки ловец, който иска да отиде на лов да има тази възможност, каза инж. Иван Петков.
Според него, промените в нормативната база не създават условия за монопол на една национална организация за ловците - Националния съюз на ловците и риболовците в България. ПО този начин държавата предоставя държавни функции и увеличава контрола върху хората, които разполагат с оръжие в дома си, допълни Петков.
На 8 август започва ловния сезон за пъдпъдъци, гургулици, горски бекаси и гълъби. Според правилника за ловния закон всеки ловец заплаща по 50 лева годишна такса за стопанисване на дивеч, от които около 15 лева отиват в Държавната агенция по горите, а 35 лева остават в дружинката, за да поддържа развъждането на дивеч. При всеки ловен излет авджиите заплащат и такса, в зависимост от броя на дружинката и на дивеча, който ще отстрелват. Една дружинка за лов на диви свине може да бъде минимум 8, максимум 20 души. За лов на прелетен дивеч минималния брой на авджиите е трима за ловен излет, а максималният - отново 20. Тези изисквания са съобразно сигурността на ловците.
В България има над 120 хил. ловци /почти колкото е числеността на армията и полицията заедно, б.р./. От тях само 50 хил. са активни ловци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а