Свързани новини

03.08.2009 08:36

Червеното вино полезно срещу тежки инфекции

Видян 2249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екип от учени от уноверситета в Глазгоу, Шотландия, съобщи, че е открил антиоксидант, съдържащ се в големи количества в червеното вино, позволяващ да се предотвратят инфекции, които могат да се превърнат в сепсис, предаде БГНЕС.


Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в кожата на гроздовите зърна и в много по-големи количества в червеното вино, отколтото в бялото. Вече е установено, че той има не едно благотворно въздействие - предотвратява образуването на съсиреци в кръвта и е полезно в борбата с рака. Британските учени, които изследвали две групи мишки, изложени на инфекциозен агент, установили, че тези, които не са били подложени на предварително лечение на основата на ресвератрол, развивали тежка реакция, наподобяваща сепсис при хората, който може да доведе до общо увреждане на органите и смърт. За сметка на това мишките от групата, която получила ресвератрол, не развила никаква инфекция. Според учените ресвератролът предотвратява образуването на два ензима, играещи основна роля за възникването на тежки възпаления, sphingosine kinase и phospholipase D.
"Тежките инфекциозни заболявания като сепсисът са много трудни за лечение и много хора умират заради липсата на такова", обясни д-р Алирио Мелендес, учен от университета в Глазгоу. "Освен това много хора, които са преборили сепсиса, влошават качеството си на живот заради нанесените от инфекцията вреди на различни вътрешни органи. Крайната цел на нашето изследване е да открием нова терапия, която може да помогне за лечението на тежки възпалителни заболявания", допълни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог