Свързани новини

15.07.2009 15:20

3/4 от плажовете по морето – потенциални убийци

Видян 3145 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Точно 71,6% от плажовете по Черноморието в момента са неохраняеми, което ги прави потенциални убийци, сочи проверка на 19`. Цели 86 от общо 120 пясъчни ивици са затворени с табели "Къпането забранено", изписани на четири езика, тъй като никой няма интерес да ги поддържа. Това съответно ги прави изключително опасни за туристите. Причините за запустелите иначе екзотични плажове у нас са увеличените концесионни такси, дългосрочността на договорите и липсата на кандидати да стопаписват ивиците. Щом плажът е безстопанствен, то това означава, че там със сигурност няма да видим спасителен пост.
Проверката на 19` сочи, че 85% от пясъчните ивици в Добричко са неохраняеми. Само три от ивиците си имат наематели, съобщи специално за 19` главния експерт от Областна администрация Добрич – Веселин Димитров. Положението във Варненския регион всъщност не е по-различно. Малко над 50% от плажовете в общините с излаз на море - Бяла, Варна, Аврен и Долни Чифлик, са забранени за къпане, заради липса на спасители. Най-тежка е ситуацията в община Аврен, която всяка година посреща стотици руски туристи. В китното варненско село има само две плажни зони. И двете обаче са без концерионер.
Най-опасно за летовниците, предпочели да прекарат лятната си почивка в България, е Южното Черноморие. От списъка на регионалното министерство с нови стопани за 5 години са се уредили само 7 ивици - "Елените", "Смокините" - юг и север, "Златна рибка", Козлука, Равда, къмпинг „Черноморец“ и градския плаж в Бургас. Останалите 43 плажни зони са оставени на произвола на съдбата. Заради твърде високата начална тръжна цена не са се появили кандидати дори за култовите "Оазис" и "Нестинарка" край Царево. Наддаването за тях тръгна съответно от рекордните 265 хил. лв. и 145 хил. лв.
Липсата на реаниматори по плажовете е другият наболял проблем по Южното Черноморие. "Лекари има само на централния плаж в Бургас, в Обзор и в Слънчев бряг, коментираха за 19` от ръководството на МБАЛ – Бургас. Специалистите недоумяват как фелдшери и медицински сестри ще спасяват хронично болни, как ще обдишват давещ се и как ще оказват първа помощ на деца, след като нямат необходимата квалификация.
В същото време заплатите на спасителите са между 400 и 500 лева, като рядко стигат до 700 лева. Ниското заплащане е една от причините да няма достатъчно хора да пазят плажуващите от удавяне. За цялото Южно Черноморие са необходими най-малко 800 спасители. Според  Величко Бегов, специалист по водно спасяване към Областния съвет на Българския червен кръст в Бургас, щатната бройка едва ли ще бъде попълнена тази година. Публична тайна е, че квалифицираните специалисти в този бранш вече работят в чужбина, където заплатите могат да достигнат и до 3000 евро. В Щатите, например, упражняващите тази професия, взимат по $7 на час.
Според Брегов заради липсата на достатъчно кадри може да падне качеството на охраняемост на плажовете, тъй като стопаните ще бъдат принудени да наемат съвсем неопитни и недостатъчно квалифицирани спасители.
Стопани на ивиците обаче са категорични, че по-големи заплати на този етап не могат да плащат, тъй като имат сериозни разходи по поддръжката на ивиците. „През това лято ще вадим трупове от морето заради безстопанствените плажове“, каза още през юни областният управител на Варна Христо Контров по време на срещата си с кметовете на общини. И като че ли прогнозата му се сбъдна, защото печалният резултат е налице – от началото на сезона морето е взело около 20 жертви. 



Никой не спазва закона в Слънчев бряг и Несебър



Плажовете в Слънчев бряг и Несебър са напълно заети с шезлонги и чадъри, видя репортер на 19`. Законовото изискване обаче е не повече от 50 на сто от плажната ивица да е заета, а другата половина трябва да е свободна. До момента никоя институция не следи за спазването на това правило.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни