Свързани новини

14.07.2009 12:55

80 % от учениците са свидетели на насилие

Видян 1920 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на месец май т.г. Агенция „Витоша-рисърч“ по поръчка на Националния център за безопасен интернет направи представително проучване на общо 350 ученика от 5 столични училища, съобщи БГНЕС.


Данните показват, че около 38 % от децата на възраст между 10 и 18 години признават, че са участвали в проява на насилие в училище. На прояви на насилие в интернет са свидетели около 63% от анкетираните, а 11% от тях смятат, че мобилните комуникации не позволяват заплаха за тяхната сигурност.
Проучването е направено в рамките на проекта "Реално и виртуално насилие: превенция чрез интерактивно обучение", който Центърът за безопасен интернет стартира в края на 2007 г. Целта на проекта е да се оползотворят ефективно свободните часове в училищата като се поемат от специално подготвени обучители, които да запознаят непълнолетните с различни видове насилие и с опасностите на интернет пространството.
Чрез специална интернет платформа координаторите на училищата по проекта изпращат заявка до всички обучители, с която искат свободния час да бъде поет от някой от тях. Преподавателите работещи по проекта разполагат със серия от 25 последователни лекции посветени на различни теми, свързани със справянето със стреса и напрежението при подрастващите и разпознаването на различните форми на насилие. Данните показват, че много малка част от учениците могат да разграничат насилието във всичките му проявления, не умеят да се изслушват и нямат достатъчно време да разговарят помежду си за заобикалящата ги среда и опасностите в нея.
Проектът се финансира от програма "Безопасен интернет плюс" и от швейцарската фондация "Оук" и ще продължи до 2012 г. Очаква се в началто на есента в него да се включат още поне 10 училища от цялата страна, тъй като проучването на "Витоша рисърч" е показало, че след преминава на голяма част от обучителния курс осъзнаването на опасностите в интернет при учениците се е повишило 40 пъти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби