За разлика от ул. Проф.Асен Златаров и ред други такива с изрично изписани лични имена на героите, дали наименованията на пътните артерии, в Зона Б19 имаме улица, наречена просто Д-р Калинков, която прелива в ул. Коньовица, дала или взела името на прочута стара софийска бедняшка махала

Свързани новини

14.07.2023 16:32

Ул. Д-р Калинков е без личното име на екскмета, прелива в ул. Коньовица

Видян 1509 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


За разлика от ул. Проф. Асен Златаров и ред други такива с изрично изписани лични имена на героите, дали наименованията на пътните артерии, в Зона Б19 имаме улица, наречена просто Д-р Калинков, която прелива в ул. Коньовица, дала или взела името на прочута стара софийска бедняшка махала. Въпросът ни обаче е кой е този доктор? Все пак това не е малкото му име, като на премиера, който желае да бъде наричан единствено и само "академик Денков", след като се самопроизведе за академик...



Общинският гений-кръстител ни е поставил загадка, която се опитахме да разгадаем.  Най-вероятно става въпрос за доктор Георги Калинков. Той е сред основните дейци на Демократическата партия - една от основните политически сили преди закриването им от Цар Борис Трети през 1934 г. Върхът на кариерата му е да стане кмет на София. Той е назначен - преди 1944 г. кметовете не са избирани, а са поставяни на тази длъжност, на 12 август 1918 г. Остава на поста до 5 септември 1920 г. Наследява единствения кмет - журналист Ради Радев, който остава в историята с девиза на града Расте, но не старее, който измисля, с отнемането на грабливите концесии за тока и трамваите.


Понеже те са на победителите във Втората световна война - французите и белгийците, първата им работа е да платят за падането на честния кмет, за да си ги върнат обратно. Така защитилият правен докторат именно в Брюксел Калинков заема креслото. След двете години начело на София, бесарабският българин се пенсионира, като така, за разлика от съпартийците си на високи постове, не попада и в затвора при последвалия режим на Стамболийски и земеделците и изместилия го Бял терор на Цанков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес не се страхувайте да споделите плановете си

Днес не се страхувайте да споделите плановете си с