Свързани новини

14.07.2009 10:09

Експерт: "Набуко" няма да е готов през 2015 г.

Видян 1663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът "Набуко" едва ли ще бъде готов през 2015 г., както се говори в пресата, заяви директорът на независимия център за петролни изследвания в Баку Илхам Шабан, цитиран от БГНЕС.


Междуправителственият договор за проекта "Набуко", предвиждащ доставката на газ от Каспийския регион за Европа, заобикаляйки Русия, беше подписан вчера в Анкара от премиерите на пет от шестте страни, участващи в неговата реализация. Документът беше подписан от Турция, Австрия, България, Унгария и Румъния. Германия не постави подпис под споразумението, защото не е транзитна страна. По думите на Шабан, "подкрепата за проекта от австрийското правителство оказва съществено влияние на неговата реализация, тъй като австрийската компания OMV фактически ръководи целия мениджмънт на международната компания Nabucco Gas Pipeline International GmbH". "Ще видим доколко те ще бъдат активни, енергични и с колко бързи темпове ще преминат към следващия етап от реализацията на проекта". Шабан подчерта, че, "най-интересният момент е намирането на източници на суровина". "Може би, при завършването на тези работи и ще се намерят източници в необходимите обеми, но до момента няма пълна и ясна картина за доставчиците на газ и неговите обеми, също така съществува неизвестност и с купувачите на газа. Много се съмнявам, че през 2015 г. този проект ще бъде готов, както се говори в пресата", каза той.
Проектът "Набуко" е с капацитет 31 милиарда куб.м газ, струва 7,9 милиарда евро, трасето е дълго 3300 км. Газопроводът е продължение на тръбата Баку-Тбилиси-Ерзерум. По нея ще се доставя азербайджански газ от втория етап на разработката на находището Шах-Дениз, което не е санкционирано и не се знае, кога ще започне. Други източници на газ могат да бъдат Ирак и Египет. Първата страна може да предостави до 15 милиарда куб.м газ, но в момента не разполага с излишни количества. Египет е незначителен доставчик за "Набуко" с едва 1-2 милиарда куб.м. газ. Започването на строителството на "Набуко" е предвидено за 2010 г., а завършването – за 2014 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови