Свързани новини

03.07.2009 13:04

Как ще се разделят креслата в парламента?

Видян 1520 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните дни мнозина правят прогнози за резултата от изборите. Чудите се защо са плаващи? Нормално е, след като ЦИК обяви, че очаква 700 000, а политолози – 1 милион контролирани гласа. Ще имаме не само турци, но и македонци, които ще пускат бюлетини за български парламент. За първи път не големите, а малките партии определят крайния резултат и дневния ред.
ГЕРБ се движи в рамките от 67 до 90 мандата. Минимумът е средно по 2 в 30 района, без Кърджали, плюс 7 мажоритарни по сметките на Костов. Ако приемем, че истината е по средата, 78-79 най-вероятно ще бъдат депутатите, които вече всички наричат “фуражките”.
БСП се очаква да има поне 52 мандата, колкото имаше след управлението си и НДСВ, като най-оптимистично настроените анализатори й дават 67 до 70 места в следващия парламент. Вероятно поне 60 червени депутати ще седнат на банките.
ДПС според песимистите ще се радва на 30 представители в НС. Най-опитимистичната прогноза направи в Труд Кеворк Кеворкян – 45 депутати. Вероятното количество е 36.
Ако Яне Янев е успял да вземе гласове от Атака, значи минимумът на партията на Сидеров са 16 мандата. Поне за 25 обаче работят хората на Волен, който може би ще бъде мажоритарен в Бургас. Вероятно Атака ще вкара 21 народни представители.
Синята коалиция върви между 16 и 21 депутати като най-вероятно Костов ще разбие световно неизвестния Борис Грозданов от ГЕРБ като мажоритарен в 23-и софийски МИР. Вероятно 19 автентични десни ще се настанят в креслата на новото НС. В миналото групите на СДС и ДСБ имаха два пъти повече представители.
След най-позитивната кампания НДСВ вероятно ще вземе 14 мандата, като оптимистите са за 17 и Даниел Вълчев мажоритарен победител в 24-и софийски район, а песимистите – само за 12 мандата. Някой социолози даже дават 0, но това звучи твърде мрачно.
ЛИДЕР е някъде между 10 и 12 мандата, ако се вярва на изборните синоптици. Много зависи от това дали Никифор Вангелов ще успее да се пребори за мажоритарен мандат в Кюстендил, след като конкурентът му от ГЕРБ бе уличен в убийство. Своите шансове има и Емил Кошлуков в Пловдив с подкрепата на Азис.
Между 0 и 8 депутати пък дават на Яне Янев и РЗС. 56-те души, които консерваторите събраха на митинг в София днес не говорят за особена мощ, а разкритията за купуване на гласове ги дърпат надолу. Ако влезе в НС обаче, македонецът може да държи ключа към дясно правителство, дори това да не е по вкуса на мнозина.


 


            Песимистично            Оптимистично              Реалистично                      
ГЕРБ       67                                 90                                 79
БСП        52                                 70                                 60
ДПС        30                                 45                                 36
Атака     16                                 25                                 21
Сините   16                                 21                                 19
НДСВ      12                                 17                                 14
ЛИДЕР     10                                12                                 11
РЗС          0                                  8
                                                                                     -------
Общо                                                                            240



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей