С началото на 2023 година се задава здрава филмова битка. Стартира петото издание на една от най-очакваните филмови надпревари за млади кинаджии у нас Награда за кино 355

Свързани новини

05.01.2023 11:05

3-ма млади режисьори ще снимат 5-минутен филм за 5 дни

Видян 2105 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С началото на 2023 година се задава здрава филмова битка. Стартира петото издание на една от най-очакваните филмови надпревари за млади кинаджии у нас Награда за кино 355. Напредъкът на новите технологии, метавселената, комуникациите, любов, страст и всичко, което света ни поднася предлагат неизчерпаеми възможности от избор на теми за младите филмови творци.


  Фондация „Стоян Камбарев“ продължава традицията и за 5-та поредна година предизвиква младите кино-таланти като им предоставя възможността за участие и победа в Награда за кино 355. Иновативният филмов конкурс се осъществява с подкрепата на Столичната община.


Елитно международно жури от Европа, Холивуд и България ще оценява кандидатурите и ще селектира 3-ма режисьори, всеки от които ще заснеме и предаде 5-минутен игрален филм само за 5 календарни дни. Името на новия председател на журито ще бъде обявено скоро.


От 1 януари до 1 февруари 2023 г. младите филм-мейкъри, може да  кандидатстват при пълна свобода на тема, стил и жанр на филмите си. Многообразието от филмов прочит на изминалите години, вдъхновиха създателите на филмовия конкурс и условието отново е необакван край. Именно това трябва да имат предвид кандидатите, когато пишат своите сценарии и предават синопсиса си. Както и в предишните издания на  Награда за кино 355  се допускат само изцяло авторски сценарии.


Фондация „Стоян Камбарев“ ще продуцира трите късометражните ленти и ще предостави на екипите, при желание, 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на декори, осветление, реквизит и гардероб. Разбира се, филмите могат да бъдат заснети и на други, избрани от младите кинотворци, локации. Снимачна и аудио техника ще бъде осигурена благодарение на верните партньори от MAGIC shop rental , Black Sea film и ARS Digital Studio.


За втори път и тримата финалисти (на възраст между 18 и 30 години) ще получат и финансов стимул за филмите си, като тази година той е от 2 000 лв. Традиционно, крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само и единствено на публиката, която ще гледа филмите премиерно и ще гласува на живо по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ - 14-та Награда за Полет в Изкуството и 5-та НАГРАДА ЗА КИНО 355.


Дългоочакваното от всички млади творци в България събитие, ще се проведе в края на април 2023г. Носителят на Награда за кино 355 ще получи прекрасна бронзова статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от филмовата компания на Деси Тенекеджиева - NOVA Film. Миналата година 13-членното професионално, международно жури с Почетен председател легендарния продуцент от 20 Century Fox - Освалдо де Сантис и председател един от водещите европейски филмови продуценти Фабиан Гасмия, селектира младите Антоний Христов, Лора Маркова и  Орлин Менкаджиев. Публиката избра за победител Орлин и неговата 5 минутна лента „Старецът на телефона“, с участието на  Стефан Мавродиев. Младият талант вече получи и огромно признание “за кинематографично убедителния и запомняш се подход.


За изследването на инстинкта на всеки човек за надмощие. За умелото фокусиране върху психологията и механизма на насилието, с което всъщност започва всяка “една война”, в рамките на 26-ия международен филмов фестивал София Филм Фест, като спечели и Наградата за български късометражен филм за филма си “Игра”.


„Не мога да повярвам, че за 4 години, благодарение на Награда за кино 355 се появиха цели 20 нови български филма, които продуцирахме! Някой имат завиден фестивален живот и са носители на много международни награди. Вече са заснети и следващите филми на нашите победители Йордан Михайловски, Ваня Бойчева и Виктор Иванов.


Работим и по новите филми на Роси Траян и Антоний Христов, както и по дипломната лента на последния носител на Награда за кино 355 Орлин Менкаджиев, чийто копродуценти ще бъдем. Щастлива съм, че изградихме здрава връзка с НАТФИЗ, като тази година за първи път през лятото ще осъществим и актьорски мастър кино-клас с холивудската звезда Гари Стреч, който е и новият член на журито. А сега с нетърпение очакваме новото ято кино таланти и техните истории с неочакван край. Призовавам младите ни колеги да не оставят подаването на документите си за последно, а да се включат в Награда за кино 355 още през първите дни на Новата година.“ – призовава Деси Тенекеджиева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв