Свързани новини

29.06.2009 12:14

НСИ: Увеличават се цените при производство на ток, топлоенергия, цигари и напитки

Видян 2326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през май 2009 г. е с 0.3% над равнището от предходния месец, съобщават от Националния статистически институт, предаде БГНЕС.


Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 0.8% и в преработващата промишленост - с 0.7%, а намаление е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%. В преработващата промишленост по-значително нарастват цените при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.3% , докато намаление се наблюдава при производството на химични продукти - с 4.0%. В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди - с 3.6% и при добива на въглища - с 1.8%.
Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през май 2009 г. намалява с 3.2% в сравнение със същия месец на 2008 година. В преработващата промишленост цените през май спадат с 10.5% спрямо съответния месец на 2008 г., докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 18.3%.
Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо май 2008 г. има при: производството на основни метали - с 31.9%; производството на хранителни продукти - с 5.9%; производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2.8%; производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.9%. Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки - с 10.7%; производството на тютюневи изделия - с 9.6%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - със 7.6%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 7.3%.
Общият индекс на цени на производител през май 2009 г. е с 0.7% над равнището на предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.1% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%, а в добивната промишленост има намаление с 2.6%.В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо април 2009 г. се наблюдава при производството на основни метали - с 3.5%, докато намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 1.1%, при производството на дървен материал и изделия от дървен материал - с 1%, при производството на хранителни продукти - с 0.5%.
Общият индекс на цените на производител през май 2009 г. намалява с 6.7% спрямо същия месец на 2008 година. В преработващата промишленост цените на производител през май 2009 г. намаляват спрямо съответния месец на 2008 г. с 11.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 15.6%. В преработващата промишленост по-съществен спад има при производството на основни метали - с 29.7%, а увеличение в производството на напитки и в производството на тютюневи изделия - с 10.3%, в производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.2%



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей