Свързани новини

29.06.2009 11:05

Над 3000 травестита триумфираха в Истанбул

Видян 1938 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 3000 гейове, травестити и лесбийки се стовариха в центъра на Таксим - един от най-луксозните квартали на Истанбул и часове наред скандираха за правата си, предаде  БГНЕС.


Те носеха плакати във формата на кръг, на които се четеше: „ Нас ни има. Свиквайте!”, „Аз съм твоята майка и съм винаги до теб”, „Безработни сме, защото сме обратни. Дайте ни работа или вървете по дяволите” и т.н. На други картонени послания пък различните с болезнена откровеност търсеха легитимация пред обществото във все по-силно ислямизираща се Турция, което по традиция не ги възприема. „Гейове сме и лесбийки”, „Нито сме сбъркани, нито сме единствени”, „Бисексуални сме, „Ние сме травестите и бисексуалните”, с тези декларативни признания мъже, жени и онова средно помежду им крещяха и надуваха свирки в собствена защита. Отстрани за реда бдеше засиленото полицейско присъствие, но безмълвно и повече като наблюдател. Протестът скоро придоби формата на увеселение. В определеното от ислямския канон време гръмнаха свръхмощните високоговорители на джамиите и от тях над Константинопол се понесе поредната молитва. Настъпи внезапно мълчание, но то трая не повече от минута-две и пъстрото викащо множество отново заигра. Стотици от участниците в демонстрацията успяха да се хванат за огромното знаме, съшито от червена, жълта, зелена, синя и лилава ивици. Те го разлюляваха и крещяха исканията си със закон да бъдат защитени правата им и да не бъдат повече подлагани на безмилостна дискриминация, както и да не стават жертви на предразсъдъците. До единия край на знамето се подредиха застъпниците на убития точно преди година от семейството си Ахмед Йълдъз. Те бяха облечени изцяло в черно и държаха високо над главите си портрети на младия мъж, когото родителите му затрили единствено заради различната му сексуална ориентация. На метър от кипящите страсти стърчеше професор Иса Кохан, шведски гражданин, който над 20 години живее в Истанбул.
Пред пратеника на БГНЕС той разкри, че сам едва не е станал обект на похотта на 14-годишното момче, което осиновил. „ Взех го мръсен и вонящ, отидохме на хамам и аз съм се отпуснал в дрямка. В един момент усетих ръката му в мен отдолу, а с другата мастурбираше върху мен. Но какво да се прави, гейовете и лесбийките се раждат такива, и те имат правото на свободен живот, както и на всички човешки и граждански права”, заяви 65-годишният пенсиониран университетски преподавател, който пък 16-годишен приел исляма. „Сега съм храна за медиците в Истанбул, но няма да се върна в Швеция, тук животът е по-вълнуващ и емоционален, а и тук имам доста имущества”, продължи разказа си той. В следващия миг скандиращата тълпа се въодушеви дотолкова, че едва ли молитвите от джамиите успяха да стигнат до предназначението си. Тогава именно през шпалир напред пристъпи „Мама” – грамаден човешки екземпляр, облечен в лилава рокля и изобилно гримиран в мораво и с блясъци. „Настояваме за законово регламентиране на правата ни. Не искаме много – просто равни права с всички останали граждани, искаме да бъдем защитени и нашият живот да не бъде смъртоносно обезщетяван”, заяви пред пратеника на БГНЕС „Мама”. „Тя” посочи още, че всяка седмица от нож или от куршуми в мегаполиса загива по един представител на общността им. Подобни протестни демонстрации „обратните” в Истанбул организират на същото място всяка година в края на юни. Сред протестиращите пък бе забелязана на предна линия, хваната за знамето, особено активна млада дама в светско облекло, но забулена със забрадка по ислямския канон.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат