Свързани новини

28.06.2009 15:41

Олигарсите: Батето чака Бойко премиер – да види на кого ще се оплаква

Видян 4034 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако за някого в България се разказват легенди и митове, това определено е Иван Славков. Батето и сам ги подхранва като човек с чувство за хумор. След като прекара дълги месеци в медийно мълчание, едно наглед невинно интервю в скромното по тираж списание Мотор шоу върна човека, направил модерната телевизия в България в играта на политика.


Този извор на интересни истории разказва пред колегите следното:


“Ето, преди време срещам случайно Бойко (бел. ред. - Бойко Борисов), този детиняк, на софийското летище и го питам: "Откъде бе, Бойче?" „От Щатите", вика.


„Пак ли беше на инструктаж?", бъзнах го аз. И той, понеже няма никакво чувство за хумор, ми отговори: „Ми да, а навремето ти как ходеше в Москва!"


Викам му: „Ама мен никой не ме е викал там, а ходех, ‘щото имах сто гаджета."


Представяш ли си? Такива са сценариите с разузнаването ни и с политиците ни изобщо - казват им къде има гнило или като отиват на разни посещения в чужбина, или в посолствата тук са инструкторите, во главе с американските посланици".


Славков прави в своя характерен стил безжалостни квалификации на доста политици. Достатъчни за илюстрация са следните искрени определения:


“Какви лидери бе, какъв лидер е ревльото Бойко”. Според него десните лидери: “само това говорят - как ще се оплачат на ръководителите си в Брюксел”.


Батето се изказва бащински за човека, когото някои наричат “бъдещия български премиер”: “Чакам сега да стане министър-председател Бойко, да видим на кого ще се оплаква”.


Всъщност Батето е един от малкото българи, отказали да станат депутати. Когато през 2001 г. Първанов му предлага място в листите на БСП, той посочва заварената си дъщеря Жени Живкова като по-подходяща и тя кара два мандата в парламента.


Малцина знаят още нещо любопитно. Батето също е Борисов. При това много преди Бойко.


Името му е Иван Борисов Славков. Роден е на 11 май 1940 г. в София в семейството на лекар - интерниста Борис Славков. Завършва ВМЕИ. Спортува водна топка. През 1966 г., едва на 25-годишна възраст остава вдовец, след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова загива при самолетна катастрофа.  По-късно той става втори съпруг на Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков. В новото семейство се ражда син Тодор Славков, нашумял напоследък с участието си във ВИП Брадър.


От 1967 до 1969 г. Славков работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". Оглавява списание. Назначен е за генерален директор на Българската телевизия през 1972 г. И я прави модерна – появяват се програмите Всяка неделя и Панорама, които и до днес не са надминати като класика, излизат мюзикълите на Хачо Бояджиев, митичните бг сериали като Капитан Петко Войвода, пусната е Втора програма – днес бТВ. Славков остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет и по негово време България постига най-доброто си представяне на летни игри – в Сеул през 1988 г. и има своята първа шампионка от Зимни – в Нагано през 1998 г.


През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет. Зам.-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г. През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз. Преизбран е на този пост през май 2001 г.; през същата година е преизбран и за председател на БОК. Създава на шега партия "Напред България" по аналогия с партията на италианския си другар Силвио Берлускони "Форца Италия", която обаче не успява да премине 4-процентната бариера и да влезе в Парламента. Славков е носител на званието „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.


На 17 октомври 2003 г. Славков е предложен за Орден "Стара планина" първа степен по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта. Предложението идва от спортния министър Васил Иванов - Лучано. Указът на президента Георги Първанов за награждаване е издаден на 23 октомври. През февруари 2004 г. Славков е преизбран за член на техническата комисия на Асамблеята на националните олимпийски комитети (АЕНОК) в Атина. През април 2004 г. президентът на ФИФА Сеп Блатер упълномощава Славков да представлява ФИФА на Генералната асамблея на Асоциацията на Летните олимпийски международни федерации.


Филм на ВВС, заснет незаконно му изиграва лоша шега. Въпреки недоказаните обвинения и пожизненото членство в МОК, президентът Жак Рог го вади от най-елитния клуб в света. От това губи България, която дълго време остава без член на Олимпийския комитет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на