Свързани новини

28.06.2009 12:44

Поевтиняват яйцата и сиренето

Видян 2123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През юни цените на основните хранителни стоки остават стабилни, като отклоненията в двете посоки са в диапазона 1-3 на сто. В сравнение с юни 2008 г. се наблюдават по-разнопосочни тенденции - спад на цените на брашното, захарта, млечните произведения и повишаване на стойностите на месните произведения и рибата, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирана от БГНЕС.


През юни, спрямо май, са отчетени по-ниски цени, в интервала 1-3 на сто, на захарта, брашното, скумрията, пилетата, шпековия салам. По-голям спад през месеца е регистриран при цената на яйцата (10 на сто - до 0,15 лв. за бройка) и кравето сирене (5 на сто). Незначително поскъпване, в рамките на 1-2 на сто, се наблюдава при ориза, лещата, олиото, кренвиршите и малотрайните колбаси.


При плодовете и зеленчуците се наблюдава характерното за сезона намаление на цените, като най-силно изразено е то при черешите - 47 на сто, оранжерийните домати - 37 на сто, оранжерийните краставици - 23 на сто, и зелето - 24 на сто. Спадът на цените на ягодите и на зелените чушки е в диапазона 14-19 на сто, между 4 и 6 на сто по-ниски са цените на чесъна и бананите. Поскъпване в интервала 15-19 на сто през юни, спрямо май, е отчетено при ябълките, картофите и лимоните.


През юни 2009 г., спрямо юни 2008 г., е отчетен спад на цените на олиото (42 на сто), брашното (35 на сто), млечните произведения (7-14 на сто), пилешкото месо (12 на сто), захарта и фасула (4-6 на сто).


Възходящата тенденция при движението на цената на месните произведения и рибата се запазва, като средногодишното поскъпване на кренвиршите е 22 на сто, на малотрайните колбаси и рибата - с около 9-11 на сто. Запазват се по-високите стойности на лещата (6 на сто) и яйцата (13 на сто).


Най-голямо годишно намаление е регистрирано при лимоните, като тяхната цена през юни 2009 г., спрямо юни 2008 г., е с 50 на сто по-ниска. В диапазона 19-22 на сто по-ниски са цените през това лято на ябълките, черешите, чесъна и зелето. Цената на зеления пипер през тази година, спрямо миналата, е с 5 на сто по-ниска, а цената на оранжерийните краставици е без промяна. По-високи цени са регистрирани при ягодите (25 на сто), картофите (33 на сто), бананите (8 на сто) и оранжерийните домати (2 на сто).
Кривата на индекса на тържищните цени през юни има трайна низходяща тенденция. Спадът на стойностите за месеца е 0.07 пункта. Понижението на цените на почти всички хранителни стоки, на оранжерийните зеленчуци, сезонните плодове (ягоди, череши), както и на някои цитрусови плодове, рефлектира върху движението на кривата на индекса и води до трайния спад на стойностите му през юни, отбелязват от ДКСБТ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей