Свързани новини

24.06.2009 10:10

Хирургията за по-малко тегло - полезна срещу рака

Видян 1556 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хирургичната намеса за намаляване на теглото може да помогне на пълните жени да намалят риска за развиване на рак, съобщават шведски изследователи, цитирани от БГНЕС.


Те установили, че жени, които са претърпели хирургична намеса за намаляване на теглото снижават с 42 % риска да развият рак по време на 10-годишно проучване, публикувано в списанието "Лансет Онколъджи". Мъжете в изследването не печелят от него, може би защото много форми на рак се стимулират от женски хормони като естроген, или просто защото по-малко мъже се подлагат на подобна хирургия за намаляване на теглото. От дълго време се смята, че пълнотата повишава риска от рак и доказателствата в тази посока продължават да се натрупват.
Изследването, поместено в списанието на Американската медицинска асоциация открива, че хора, които са били пълни като млади са изложени на двойно по-голям риск като възрастни да развият рак на панкреаса. Операциите за намаляване на теглото - при които лекарите променят анатомията на системата за храносмилане с цел да намалят количеството храна, което човек може да поглъща - показват подобрение при диабета и намален риск от смърт вследствие на сърдечна болест.
Шведското изследване, ръководено от Ларс Сьостром от Университетската болница "Салгренска" в Гьотеборг сравнява 2010 пълни пациенти, претърпели операция за понижаване на теглото с 2037 пълни пациенти на стандартна диета и лечение с упражнения. Общо, те открили че тази хирургична намеса помага на хората да поддържат средна загуба на 19,9 килограма в продължение на 10 години. Хирургичната намеса понижава цифрите на раковите заболявания с една трета. Тя намалява с една трета броя на заболелите от рак, но жените печелят повече от това. Регистрирани са били 70 случая на първоначални форми на рак в групата, претърпяла намеса срещу 130 при тези, които са получавали стандартно лечение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и