Децата получиха повече от 2680 книжки и бяха спасени 315 дървета

Свързани новини

19.09.2022 13:02

12,3 тона хартия събраха децата на София за инициативата Стара хартия за нова книга

Видян 1402 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Децата получиха повече от 2680 книжки и бяха спасени 315 дървета



Десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ се проведе в София на 18 септември 2022 г. пред Книжен център „Гринуич“. Малките екогерои от столицата събраха 12,3 тона хартия за рециклиране и така спасиха 160 дървета. В инициативата се включиха 2230 деца, които получиха над 2680 книжки, сред които и специалното издание на каузата „Пазители на планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“.


Кампанията е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г. и традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.


„Едва ли има друга, толкова мащабна екологична акция, която да се случва благодарение не само на организаторите, но и на децата – 56 000 деца са спасили 3900 дървета“, отбеляза Георги Георгиев, председател на СОС. Той обеща от името на кмета на Столична община и от Столичния общински съвет, че ще продължат да подкрепят всички подобни инициативи, защото децата заслужават да живеят в по-чист град и в по-добра среда. И добави, че е донесъл няколко килограма хартия, които да помогне на дете, на което не му достигат до необходимите 5 кг. по регламент.



„Ако можем да продължим мисълта на Марк Твен, че четенето тежко уврежда невежеството, то рециклирането тежко уврежда замърсяването на природата и очевидният замисъл на кампанията „Стара хартия за нова книга“ е: за десети път умни хора в чиста среда.“ – поздрави всички участници в инициативата Трайчо Трайков, кмет на Район Средец.



„Действително нашата кампания променя съзнанието, средата и дава възможност на децата да имат нови книги, нови знания и нови умения. Най-важното за нас е да събираме материал, който да връщаме обратно към рециклаторите, за да може да се върти кръгът непрекъснато, така че да запазим дърветата и природните ресурси в страната“, заяви Александър Урманов, изпълнителен директор на „ЕКОПАК България“ и поздрави всички малки екогерои.
 „Благодарим на децата, че всяка година водят своите родители на инициативата „Стара хартия за нова книга“. Когато едно дете реши, че трябва да събира разделно, цялото семейство събира разделно.“, отбеляза Виктория Бисерова, управител на Книжен център „Гринуич.“ „Аз съм убедена, че децата, които четат, израстват като хора, които са мислещи, не правят войни и живеят много по-осъзнато. Те никога не са самотни, защото в книгите намираме най-верните си приятели и пътуваме навсякъде по света.“, обърна се тя към всички участници в екокампанията.



Музикалните изпълнения от звездите на „Бон-Бон“ и Voice Academy очароваха


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп