Свързани новини

23.06.2009 09:36

ЦИК: Желанието да се гласува на друго място е законно

Видян 1765 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данните за желаещите да гласуват на друго място ще ни бъдат предадени до довечера или до утре, каза зам. председателят и говорител на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от БГНЕС.


За сега данните показват, че с пъти са повече подадените удостоверения да се гласува на друго място за националните избори в сравнение с изборите за европарламент, уточни той. Когато това се прави доброволно е напълно законно - все пак тази възможност е рекламирана от страна на ЦИК по медиите, каза Троянов в отговор на въпрос дали тези повече подадени удостоверения няма ли да променят истинността на вота.


Друго опасение за двойно гласуване е, че ЕГН се пише от секционната комисия и може член на комисията да промени последните цифри, например и след това хората да си гласуват още веднъж. Това не е фатално, защото все пак ГРАО отново проверява списъците, каза Иларион Иларионов от ЦИК. Освен това, когато данните бяха написани предварително, можеше лице да се подпише под друго лице, което отдавна не живее там и после отново да гласува, посочи Бисер Троянов. Сега сме избрали по-малкото зло като принцип допълни той.


Ако МВР си свърши работа, едва ли би имало проблем с блокиране на пътищата до турската граница, както обявяват някои партии, каза Троянов в отговор на въпрос дали тези заплахи биха създали трудности. Троянов каза, че има засичане на данните и според него е малка възможността да се гласува веднъж в България и още веднъж в Турция, например, където има 123 секции. Ако имаме някакви данни и съмнение за престъпления по гласуването ние ги даваме на прокуратурата, но тя не е длъжна да ни дава обратен отговор как е приключило съответното производство. Споменатите над 300 хиляди увеличени гласоподаватели в сравнение с евровота идват от това, че тогава не се е гласувало в страните извън ЕС, а сега това е възможно, както има и промени в статуса на хората като място на живеене, каза още Троянов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец