За 13-а поредна година организаторите от фондация „ЕкоОбщност” обявиха официалното набиране на номинации. Всички, които искат да представят интересно и любимо за тях дърво в категориите „Дърво с корен”, „Вековните дървета говорят“ и „Млад природолюбител”, могат да кандидатстват до 17 октомври 2022 г.

Свързани новини

19.08.2022 11:00

Дърво с корен 2022 търси най-интересните дървета в България

Видян 2144 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 За 13-а поредна година организаторите от фондация „ЕкоОбщност” обявиха официалното набиране на номинации. Всички, които искат да представят интересно и любимо за тях дърво в категориите „Дърво с корен”, „Вековните дървета говорят“ и „Млад природолюбител”, могат да кандидатстват до 17 октомври 2022 г.


За тринадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ стартира официалното набиране на номинации за добре познатия и обичан конкурс „Дърво с корен” за най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и опазването им. Интересна новост е, че през 2022 г. инициативата ще бъде посветена на климатичните промени, които вече оказват сериозно влияние върху екосистемите на планетата.


“Тази година решихме да посветим „Дърво с корен” именно на климатичните промени, тъй като желанието ни е да насочим прожекторите към един от форсмажорните проблеми, пред които човечеството е изправено. Случващото се в момента - рекордни температури в цяла Европа, засушавания, масови пожари - влияе пряко на дърветата, а оттам - на всяка засегната екосистема, което неминуемо оказва ефект върху живота ни”, споделя Любомира Колчева, директор на фондация „ЕкоОбщност” и организатор на конкурса „Дърво с корен”.


„Дърво с корен”, който през годините се утвърди като една от любимите инициативи на хората, които обичат и имат отношение към дърветата, и тази година ще предизвика участниците да представят уникални дървета и техните интересни истории в две основни категории. Всички изпратени предложения ще участват в главната категория “Дърво с корен”.


Категория „Вековните дървета говорят“ пък ще събере впечатляващи вековни дървесни видове, свързани с исторически събития, значими личности или местни предания. Дървета, които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място, станали са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек и заслужават признание.


В допълнителната трета категория „Млад природолюбител” ще се представят истории на дървета, които са засадени от или, за които се грижат деца на възраст между 6 и 16 години. „Това е конкурс, с който не търсим най-старото или най-високото дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората. Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи и приятели или цялата ви общност и населено място – разкажете неговата история! Разкажете защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило незаличим спомен в душата ви, от коя незабравима случка с него винаги се появява усмивка на лицето ви”, споделят организаторите от фондация „ЕкоОбщност”. Всички, които биха искали да се включат в конкурса и да представят дърво, което намират за специално, могат да го направят, като изпратят описание на дървото, историята му и поне 3 снимки на електронен адрес: tree@bepf-bg.org до 17.10.2022 г.


Предложението на кандидатите трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с участника. Пълните условия за участие в конкурса са публикувани на интернет страниците на “Климат на промяна” и на фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“. Приемат се номинации за дървета от любители на природата на територията на цялата страна, включително на участвали в миналогодишни издания на конкурса дървета, ако до момента не са печелили приза „Дърво с корен“. Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”. Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността. То ще се проведе през ноември 2022 г. Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да следите на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където те ще се публикуват текущо.


Тазгодишният конкурс “Дърво с корен” се провежда като част от европейската инициатива “Климат на промяната” (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят. Конкурсът „Дърво с корен 2022” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда в партньорство с  Асоциация на арбористите в България и Адвенчър нет.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и