Свързани новини

13.06.2009 11:50

Махмуд Ахмадинеджад – плашило и популист

Видян 2099 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който е уверен в преизбирането си още преди огласяване на официалните резултати от гласуването, се възприема като плашило от Запада, докато в самия Иран популистката му политика поражда спорове, съобщава БГНЕС.


Крайният консерватор Ахмадинеджад, който се представя за защитник на бедните и за набожен мюсюлманин, си навлече гнева на великите сили заради агресивната си реторика. Малко след изненадващата си победа през 2005 г. той разбуни духовете заявявайки, че Израел е обречен да изчезне и че холокостът е мит. Ахмадинеджад, който сравни ядрената програма на страната си като "влак без спирачки и възможност за заден ход", олицетворява отказа на ислямския режим да се отрече от нея, въпреки международния натиск.


В Иран той бе критикуван от много икономисти заради политиката си на масово раздаване на петродолари, която доведе до висока инфлация (23,6%), без при това да бъде намалена безработицата и бедността.


Ахмадинеджад е син на ковач. Роден е преди 52 г. в селцето Арадан, разположено на 90 км североизточно от Техеран. Израснал е в Техеран. По време на революцията от 1979 г. той се включва в движението на студентите ислямисти в Техеран, а след това влиза в корпуса на Гвардейците на революцията, идеологическата армия на режима.


По-късно заема първия си политически пост, като става губернатор на провинция Ардебил (северозападен Иран). През 2003 г. става кмет на Техеран, пост, който използва като трамплин, за да стане президент през юни 2005 г.


По време на последните телевизионни дебати Ахмадинеджад се представи като човек от народа, подчертавайки, че живее само със заплатата си на професор. Популизмът му все още се харесва, особено сред простолюдието в градовете и селата. Докато противниците му го определят като "непредвидим" заради агресивната му реторика, привържениците му виждат в негово лице човек, "който помага на бедните".


Последните дни той бе остро критикуван от противниците си, че по време на телевизионен дебат е поставил под въпрос дипломите на Захра Рахнавард, съпругата на главния му съперник Мир Хосеин Мусави. Мнозина определят това като "долен удар". Самата г-жа Рахнавард заплаши, че ще подаде оплакване.


Ахмадинеджад въведе нов стил на управление, като събира своя министерски съвет на две-три седмици в провинциалните градове, "за да разбере по-добре проблемите на народа". За четири години му бяха изпратени 20 милиона писма с искане за помощ. Създадена бе служба, която да отговаря на всяко писмо и така бе спечелен народният електорат. Ако изборът му се потвърди, Ахмадинеджад, който се ползва с негласната подкрепа на върховния водач аятолах Али Хаменей, ще трябва да отговори на предложението за диалог на американския президент Барак Обама, който реши да подаде ръка на Иран. Без да я отхвърля, Ахмадинеджад поиска практическа промяна в американската политика. Едновременно с това той не се отказва от агресивната си реторика, наричайки неотдавна изтреблението на евреите от нацисткия режим през Втората световна война "измама".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Ако не успеете да впрегнете сутрешния си ентусиазъм в заниманията си

Ако не успеете да впрегнете сутрешния си ентусиазъм в