Временната експозиция е открита през миналия април, посветена на годишнината, навършила се през 2021 г., и е удължена толкова време заради извънредната епидемична обстановка, обясниха от музея

Свързани новини

06.04.2022 14:51

Изложба, посветена на Раковски, може да бъде посетена до края на седмицата в Националния исторически музей

Видян 1205 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изложбата "През пресата и сабята" посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – човека, поставил началото на организираната борба на българите за независимост, може да бъде посетена до края на седмицата. Това съобщават от Националния исторически музей в своята интернет страница.



Временната експозиция е открита през миналия април, посветена на годишнината, навършила се през 2021 г., и е удължена толкова време заради извънредната епидемична обстановка, обясниха от музея. Тя проследява неуморната и последователна борба на Раковски за освобождението на българския народ, борба, водена със силата на оръжието и печатното слово.


 Изложбата поставя акцент именно върху неповторимото съчетание от качества на непримирим воин и пламенен будител, отреждащо на Раковски мястото на един от най-бележитите дейци на Българското възраждане.


Още само няколко дни посетителите на НИМ ще могат да се запознаят с основните етапи от живота и дейността на революционера, поставени в контекста на събитията от европейската и балканската история от същия период. Сериозно внимание в изложбата се отдава на неговия вдъхновяващ пример, възпламенил революционния пламък у следващото поколение борци за свобода.



Сред показаните в изложбата експонати особено внимание заслужава личното оръжие на революционера – пистолет и сабя, собственост съответно на Исторически музей – Свищов и Регионален исторически музей – Русе. Друг предмет, принадлежал на Раковски е табакера, която той подарява на Ангелаки Савич, участник в националноосвободителното движение от Свищов, днес се съхранява в Националния исторически музей.



 Отделен акцент представлява ковчежето, с което през 1885 г. костните останки на котленеца са пренесени от Букурещ до София. То е предоставено специално за изложбата от Исторически музей – Котел. Посетителите могат да видят и оригинални издания на печатните трудове на Раковски, фотографии, художествени произведения и копия на особено ценни документи.

/ТС/









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни