Свързани новини

12.06.2009 17:21

Демокрацията не направи щастливи хората от бившия СССР

Видян 2452 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намаляване на удоволствието от работата и семейния живот и нисък стандарт – това са основните последици за населението на съюзните републики в резултат на падането на "желязната завеса" в началото на 90-те години на миналия век, показват данните от изследване на Университета на Южна Калифорния, цитирани от БГНЕС.


Експертите са анализирали нивото на удовлетвореност от живота в 13 страни от постсъветското пространство и са стигнали до извода, че политическите реформи са оказали изключително негативно влияние върху личното емоционално благополучие на гражданите. Изследването е започнало още през 1989 г. Неговата основна цел е била да определи показателите на щастие сред жителите на съветските републики. Резултатите не са оправдали очакванията, според които предоставянето на политически и граждански права в повечето от страните с преходна икономика е трябвало да доведе до обща удовлетвореност от живота. Оказва се, че след разпада на СССР неблагоприятните икономически и социални условия рязко са понижили показателите на щастие сред населението.
Обикновено, на въпроса за източниците на благосъстояние, хората рядко споменават за политическите обстоятелства, констатират социолозите. Политическото устройство на държавата вълнува хората много по-малко, отколкото здравето, семейния живот и материалното състояние. Въпреки това е било регистрирано, че преходът от социализъм към капитализъм в съветските републики е съдействал за намаляване на положителните емоции от работата и е довел до стрес, увеличил е броя на разводите, самоубийствата, случаите на насилие в семейството, нивото на алкохолизъм и наркомания. Гражданите са били доволни от два аспекта след разпадането на СССР: от разнообразието от стоки и възможността да повишат стандарта си на живот. Освен това психолозите са забелязали, че хората над 30 години са били по-щастливи в първите години след перестройката, а възрастните са се сблъскали със сериозните последици от безработицата и отсъствието на социална подкрепа от държавата. През 1999 г. нивото на щастие с малко се е повишило в страните, влизащи някога в СССР, но през 2005 г. е отбелязан нов спад в удовлетвореността от качеството на живота.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей