В книгата си „Разказите на стария дъб“ авторката обръща поглед към българската история

Свързани новини

30.03.2022 13:03

Приказки за българските владетели

Видян 1318 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Един оригинален поглед към българската история, разказана за деца, но подходяща и за възрастни. История без дати и години, вдъхновена от изворите на времето. „Разказите на стария дъб. Приказки за българските владетели“ е книга, която се опитва да доближи историята до нейния изначален разказ, когато се е предавала от уста на уста. С времето този разказ на родовата памет превръща събитията в легенди, легендите – в приказки, и в края на краищата приказките стават история. Авторката Богдана Кривошиева е завършила специалност „Археология“ във Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.


 


Научните ѝ интереси и публикации са свързани с религията и културата през Античността. В книгата си „Разказите на стария дъб“ авторката обръща поглед към българската история. Притчов и асоциативен, красив и жив, езикът ѝ следва традицията на народната приказка, за да възкреси чрез художественото слово паметта за славната история на Първото и Второто българско царство. „Много хора губят интерес към историята още от деца и основната причина за това е начинът, по който е поднесена в учебниците. Убедена съм, че дефицитът на знания се дължи именно на неразбирането на учебния материал.


 


Ето защо реших да напиша историята ни на достъпен език с уговорката, че все пак не става въпрос за онези традиционни приказки, които започват с „Имало едно време...“. Преди всичко това са разкази за миналото, в които проговарят и самите извори. Историята на българите е стара колкото света, но е доста мътна и фрагментирана в периода преди Средновековието.


 


Там става въпрос за съвсем друга приказка. Затова „Разказите на стария дъб“ започват от времето, когато българите влизат в полезрението на средновековните хронисти. А и самата история през Първото и Второто българско царство звучи като приказка, за разлика от по-новото време“, споделя Богдана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и