Свързани новини

17.01.2022 15:09

Брат Пешев, дал името на улицата на Г. Аспарухов, е 3-кратен министър, лежал в затвора и мегадарител

Видян 2185 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Кои са братя Пешеви от наименованието на улицата, на чийто ъгъл е къщата на Гунди? Малцина знаят, а историята им е доста интересна. Петър Пешев, завършил право в Русия, е трикратен министър – два пъти на правосъдието и един от най-дълго задържалите се – на просвещението от 1913 до 1918 г. Като втори човек в партията на Радославов, заедно с вожда си, той е осъден като един от виновниците за националната катастрофа и след петилетка в креслото и на бюрото на Вазов в министерството директно отива да лежи 5 г. в затвора – първо в Централния софийски, после и в Сливенския. Помилван е след фашисткия преврат на Цанков, по време на т.нар. бял терор. На свобода той пише интересни мемоари, а богатството си от 200 000 лева – нещо като милион днешни пари, дава за учредяване на фонд на име Братя Пешеви, който построява трапезария за бедни ученици в родния им град Севлиево, където кметува брат му Минчо Пешев. Техният друг брат Стефан Пешев пък е герой – мъченик от Априлското въстание, заради участието си в което е осъден на смърт от османлиите и е погубен.
Улица Братя Пешеви точно при къщата на Гунди се пресича с улица Детелин Войвода. Тя пък е кръстена на герой, който е много актуален в светлината на българската подкрепа за Джокович – хайдутинът ни участва в сръбското въстание против османлиите и в първата от руско-турските войни за Балканите, но през 1839 г. копривщенецът е побит на кол от поробителите. Утре очаквайте каква сензационна, предвид имената на героите и Гунди, придобивка има местното население от Подуене на следващия ъгъл на ул. Детелин Войвода с улицата с не по-малко интересното название Братован. Което се оказва и ирония на съдбата за атракцията – но имайте търпение да научите повече утре.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от