Свързани новини

07.06.2009 16:26

Олигарсите: Васил Найденов или 40 години хитове

Видян 5115 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък срещу събота Васил Найденов направи едночасов концерт, последван от едночасови бисове в един известен пианобар в София.


Дотогава не бях присъствал на подобно нещо. Човек на почти 59 години, който не спря да танцува, да подскача и при все това да пее феноменално в продължение на 2 часа, без случаят да е специален. Той не досади нито веднъж на публиката, а кара хит след хит.


В онази вечер и през последните 40 години!


Едно време имаше звания. Няколко певци бяха “заслужили артисти”, а само Лили Иванова – “народна”. Не зная колко народна е тя, но Васко Кеца, както го наричат повечето хора определено е заслужил. Защото е минал по всички стъпала на кариерата, без да се жени и да се развежда по сметка. Той сам се е направил.


Започва пътя си в шоубизнеса, когато е само на 19. Вероятно след раздялата на родителите му, за която прочетох тези дни в нета, музиката е била начинът да намери нещо свежо и красиво, което да го води напред.


Първата група, в която се включва през 1969 г. е Златни струни, която по-късно познаваме като Сигнал. Васко завършва Музикалната академия, която по онова време е наричана Консерватория. През 1976-78 е вокал на друга фантастична и историческа банда – Диана Експрес и по онова време гласът му става известен.


В групата се намират с композитора Митко Щерев, наречен кой знае защо в книгата на Лили “нещастна, осъдена душа”. Великият маестро му дава да изпълни песента към психосериала Адаптация. Когато тя зазвучава по радиото, Васил Найденов се превръща в истинска звезда.


Това обаче става чак през 1979 г. – десет години след старта му в шоубизнеса. Хитът на Васко става Мелодия на годината и досега продължава да бъде сред вечните български песни.


Това е само началото на невероятна поредица от ударни парчета. Буквално всяко следващо, което пуска, става сензация и го пее цялата страна. Достатъчно е да споменем По първи петли, Любовта продължава, Телефонна любов (по-късно тя прави звезда в Русия Филип Киркоров), А дали е така, Тишина, Чудо, Междучасие, Сигурно, Сбогом казах, Клоунът, Бързаш нямаш време, Със 100 км/ч и още много.


Сред по-късните е химнът Сбогом, моя любов, прероденият във версия на Ъпсурт Казано честно всичко ми е наред, Седем пъти, Болката отляво, Слънце в огледало, Още те обичам. За разлика от някои свои колеги Найденов може да се похвали и с невероятно успешни дуети. Стига само да споменем Огън от любов с гласището Силвия Кацарова.


Той ги изпълни и този уикенд в пиано бара, с който започнахме тази история. Хора от различни поколения – от 20 до над 60 пееха с него и знаеха всяка дума от всеки текст, независимо дали песента е на 3 месеца, на 3 години или на повече от 3 десетилетия.


Даже поискаха сами първото му популярно изпълнение от времената с Диана експрес – баладата Синева.


Пеенето не е всичко в шоубизнеса. Васил Найденов е първата звезда в България, чийто имидж става мода. Даже му дават прякор Кеца заради предпочитаните от него спортни обувки. Той ги носи, понеже за разлика от повечето си колеги, които тържествено стоят на едно място, ма’ат ръце и викат, той пее в непрекъснато движение.


Характерното му завъртане на пръсти, повдигането на раменете или въображаемото дърпане надолу с ръка стават хитови танцови движения в дискотеките.


Накрая, ще попитате защо го слагаме в рубриката Олигарсите?


Защото с това определение не се свързват просто парите. Властта на олигарха преди всичко е неговото влияние. Хубаво би било, ако някой политик или бизнесмен можеше да се похвали с 40 години успехи и влияние върху умовете и сърцата на хората като Васил Найденов. Засега обаче такъв няма...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец