Свързани новини

13.12.2021 14:12

Йордания на чудесата, на Кейт и Рания (Галерия)

Видян 4363 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наричаме България „страната на чудесата” с ирония, но Йордания е точно такава, без никакъв сарказъм. Пълни самолети с българи летят от едната до другата два пъти в седмицата и има защо. Пък и лоу-кост полетът от София отнема само два и половина часа. ВИЖ СНИМКИ ТУК!
Всички искат да видят първо Петра, която – гарантирам лично, от първа ръка и със собствените си очи, е много по-впечатляваща от пирамидите на Египет. Трудно е да се обясни по земен път как в плътните и разноцветни камъни на планината хората, неразполагали с архитектурни познания и технологии, са издълбали такива гробници, пред които римските колони – завоевателите са ги поставили, за да увековечат и себе си насред оригинала, са досада. Словата наистина трудно пресъздават онова, което се вижда и се чувства, особено влизайки в една от тях с природната картина, изрисувана от жилките в камъка и с уникалната акустика вътре.
Всъщност, шокиращото и още по-извънземното място е Вади рум. То е неръкотворно. Когато чуете за лунен пейзаж или си представяте Марс, а точно такъв е пейзажът на това място на планетата Земя, „красота” не е първата дума, която ви хрумва. Обаче Вади или Уади рум е невероятно красива пустиня. Човек просто не може да спре да снима. Някои остават и в двата лагера за преспиване насред пясъците и фантастичните, неземни хълмове наоколо – причудливи по форма и по своя колорит, който се мени под различната светлина. Чувството е несравнимо с клишетата – „сафари в пустинята” в Дубай, Тунис или Мароко. Тук наистина е феноменално и единствено по рода си. Няма какво това място да се обяснява – трябва да се види.
Тъй като Израел е затворен по корона-причини, начинът да се топнете в Мъртво море, където не можете да плувате, но не можете и да потънете, е също да подходите от Йорданската страна. Курортите на най-големите световни вериги са по бреговете му, недалеч от столицата Аман.
На другия край на малката страна е 20-км й ивица на Червено море. Градът Акаба, ударението пада на първото А – йорданската Варна, е разделен с ограда от Слънчев бряг на Израел – курорта Ейлат. Честно казано, Червено море в този залив не може да се сравнява с неговия мечтан цвят при Хургада в Египет, но гмуркачите има какво да наблюдават. Иначе и в Акаба има ризорти на всички световни вериги, а в града ще намерите и някои по-скромни и 4-звездни хотели, издържани по световните стандарти.
Полезните съвети са няколко:
1.    5 дни / 4 нощувки е оптималният срок за опознаване на Йордания
2.    От тази седмица при пристигане се прави PCR-тест на туристите на полетите до Акаба в сряда и неделя
3.    Търсете по-нови, а не по-брандирани хотели и няма да сбъркате
4.    Все едно е дали носите долари или евро – местната валута „динар” е по-скъпа от тях и 1 е с курс 2,40 лв. Навсякъде, освен в някои малки магазини и ресторанти, може да плащате с карта, за да не си правите труда да пресмятате курсовете и да се объркате
5.    Алкохолът е доста скъп, бирата е интересна – има и Петра 10%, местното вино е доста приятно, като мирише на истинско домашно, макар и заводско. А йорданският шоколад е с истинско какаово масло, което мнозина западни и особено наши производители бая поспестяват
6.    Спокойно можете да ядете сурови зеленчуци, което не е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци