Картофите се оказват изключително голям и важен източник на калий и могат да бъдат ценен съюзник в борбата с хипертонията – високото кръвно налягяне, от което страда половината ни нация. Това стана причина да ви поднесем този лайфхак.
1 порция картофи ни дава 50% от дневната доза, необходима на организма от това вещество. Въпросът е, че картофите са най-полезни сурови. А ние не ги ядем така. При термичната обработка се запазва само част от полезността. Все пак обаче тя остава дори в пържените картофи, при пюрето, дори да бъде заводско на прах.
Как е най-добре да се готвят, за да бъдат с максимално съдържание на полезни вещества? Да се варят или да се пекат. При пържене и пасиране се губят над 70 - 80% от положителните им качества.
Когато говорим за тях обаче трябва да обърнем внимание и на други, не така добри. Картофите например са с високо съдържание на глюкоза, поради което повишават риска от захарен диабет и затлъстяване. Както и от инфаркт. Най-голям риск се съдържа отново в пържените и пасираните картофи.
Накрая, но не на последно място: учените са категорични – картофите са полезни, когато се ядат поизстинали, а никога не бива да ги консумираме горещи! Иначе захарният удар става непоносим за организма.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
бТВ Синема 28 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит
Днес може да усетите потребност за размисъл върху