За да се наслаждавате на японския деликатес – суши си пригответе между 25 и 35 лв. Екзотичното ястие може да се намери в Сити Център София. Едно от най-предпочитаните ястия е Зен – суши за начинаещи, това са десет вида суши и три темпура рулца. Рибата върху сушито е с топлинна обработка, затова се нарича за начинаещи. Цената в България е съпоставима с тази в Италия, къде едно блюдо се продава между 12 и 20 евро, видя репортер на 19`.
Сушито, което човек най-често си представя е “маки-зуши”. То представлява риба или зеленчук, обвит в ориз и водорасли. Водораслите се наричат “нори”. Консумира се на няколко хапки. Сушито се поднася със соев сос, уасаби и настърган джинджифил. С джинджифила не се подправя рибата, а се поставя в устата между две хапки, за да “измие” вкуса от първата и да подготви небцето за следващата.
Ориз за суши се приготвя от специален сорт бял, късозърнест японски ориз, сварен и овкусен със смес от оризов оцет, захар, сол, комбу (специално водорасло) и понякога саке (слаба японска ракия). Основно качество на ориза е лепкавостта му – не трябва да е нито прекалено лепкав, нито прекалено сух. Оризът трябва да се използва веднага след като се свари и охлади.
Според първите известни рецепти за суши прясно уловената и изчистена риба била поставяна между пластове сол и ориз, след което била притискана с камък и покривана с капак или кърпа. Така рибата ферментирала и след няколко месеца била готова за ядене, а оризът се изхвърлял. Приготвена по този начин, тя можело да се съхранява около година. Дървените кутии, в които днес се предлага този специалитет, изглежда, са отзвук от онази древна технология. Днешният си вид сушито придобило в края на 19 век благодарение на талантливия готвач Yohei, който пръв се отказал от “консервираната” и започнал да предлага сурова риба. Нововъведението бързо добило популярност. Впоследствие се появили два стила в приготвянето на суши – “кансай” (стил от град Осака, Район Кансай) и “едо” (от Токио, който тогава се наричал Едо).
Сушито също е всепризнат афродизиак, който дава сила и желание на организма. А зеленият сос, който сервират със сушито - уасаби, събужда организма по-успешно от чаша кафе. Така че другия път, когато отидете на суши ресторант, не забравяйте да поискате двойна доза уасаби.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Нито има изстрел, нито има агресия от ...
бТВ Синема 28 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит
Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.
Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:
- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?
- Ъъъъ, четири.
- Добре. Корен квадратен от 100?
- Ами, десет!
- Отлично. Кой е убил Ботев?
Блондинката замълчава.
- Не знам, - накрая казала тя.
- Добре, помислете и елате утре
Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:
- Взеха ли те на работа?
- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!
Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата