Свързани новини

24.11.2021 10:13

Грахът е супер полезен, при Луи XIV бил ВИП-деликатес

Видян 1243 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже мнозина бяха впечатлени от историята на Кан, който ядял само сирене чедър и го гълтал с вино, сигурно ще им бъде интересно да научат, че култовата личност на лукса за всички времена – Кралят-слънце Луи Четиринадесети се оказва грахът. Неговата важност неслучайно е увековечена и в приказката за принцесата и граховото зърно. Защо зърно ли? Защото при дългогодишното управление на Луи, научило цял свят да живее красиво, превърнало модата, дизайна, архитектурата, гастрономията, музиката в глобални феномени, а преди това са били просто хобита и нещо между другото, без особено внимание към тях. Имало специален етикет за яденето на грах, наложен лично от Негово императорско Величество. Не е било позволено например зърната да се загребват с вилицата, както най-често правим днес. Трябвало всяко да се набожда. И нака зрънце по зрънце.


Поради страстта на краля към граха, цената му станала доста висока и той също се превърнал в символ на лукса.


Оттогава френската кухня е традиционно свързана с граха, със зеления боб и другите любими варива от това семейство. Бобови са доста полезни, единодушни са учените. Грахът специално има великолепни качества и вероятно именно заради това лекарите на Краля-слънце са му го препоръчали като основна храна. Той съдържа растителни белтъчини, много и разнообразни витамини и още полезности. Така човек хем набавя общо взето всички необходими му полезни вещества, хем запазва фина фигура, обобщават диетолозите днес. Още Луи, който бил голям суетник, явно е осъзнавал това и едновременно е ядял колкото си ще грах, хем чрез него се е нахранвал отлично, хем е запазвал прочутата си линия.


Освен в супа и като крем-супа, като пюре, като каша или като гарнитура – често се комбинира с друга много полезна храна – ориз, грахът може да се превърне дори в сладкиш. Например с него, с бадемово брашно, селвия вместо захар и малко ванилия за аромат, можете да направите едновременно ефектни заради зеления си цвят, полезни и диетични сладки. Никой няма да се сети, че са от грах, шашът ще бъде пълен, когато издадете тайната на своя удивителен десерт.


В следващите дни ще ви представим още 2 храни, които сме позабравили, а са едновременно евтини, вкусни и приятни, понякога могат да бъдат и изненадващи



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и