Свързани новини

02.10.2021 07:10

Защо конфликтът лекува раните на умния и как го движи напред?

Видян 2821 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един човек има проблем, двама и повече – конфликт. При стълкновението има два пътя напред – решение или скандал. Как да бъдем умни като приемем конфликтите за нещо естествено, как да ги водим правилно и да печелим от тях? Има си цяла поведенческа наука, но ние ви предлагаме няколко лайфхака, които да ви помогнат през уикенда да се подготвите за новата делова седмица. Основният е винаги да запазваме уважение – към другия, а това значи преди всичко – към себе си. Важно е не само да го знаем, но и да го съзнаваме, и да го прилагаме.

Още повече: онези, които вярват на астрологията знаят, че навлизаме в най-трудната част на т.нар. ретрограден Меркурий – време, когато емоциите вземат връх и хората са много по-склонни да се карат, да се провалят един друг, да отварят стари рани. За останалите е достатъчна комбинацията от глобална пандемия, растящи цени и тръгнали успоредно грозни кампании за нов парламент и нов президент.

Вторият и най-важен лайфхак, който трябва да знаем и да осъзнаваме: Няма 1 истина за двама души, всеки има своята. Не е случайно, че за нещо толкова относително като историята например казват, че била „куп лъжи, в които сме се разбрали, че вярваме”. Ако нациите, дори опаки като нашата, горе-долу имат подобно съзнание, защо като отделни личности да не можем ДА СЕ СЪГЛАСИМ, ЧЕ НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ И ДА ПРОДЪЛЖИМ НАПРЕД.

Така стигаме до третия лайфхак, изведен не от нас, а от професора по психология от престижния Колумбийски университет в САЩ Светлана Комиссарук:  конфликтът не е лош или добър и не бива да бъде оценяван така, нормално е да не бъдем на една позиция, нормално е всеки да защитава своята и при това да запазваме баланса и дори обичта помежду си. Елементарен пример е вечният конфликт, наречете го, ако искате и спор: родители – пораснали деца, който е задължителен и поколенчески, тоест общ и принципен.

И е напълно нормален също така, да не говорим, че ни води до четвъртия лайфхак за справяне/решаване: винаги е по-добре да изразим външно позицията си, отколкото да задържаме конфликта вътре в себе си.

Същото се отнася и за другия тип конфликти – за разлика от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.10.2021 00:34

    Изяжте си яйцата и диабетът самичЪк ще изчезне!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци