Свързани новини

24.09.2021 16:19

Вариантът Мю е по-заразен от всички останали: Вирусолог

Видян 1987 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В момента у нас доминира Делта вариантът на коронавируса. Свалихме английския вариант, сега Делта е над всички. Мю все още не е влязъл в страната ни. Според класификацията и характеристиките на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа все още е спорадичен, т.е. проявява се при пътуващи", това каза пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя обясни, че новият вариант попада в класификацията „от интерес” и се следи специално, защото в един момент може да стане причина за безпокойство и поясни, че вече се знае неговата генетична характеристика.

„Той се оказва малко по-силно инфекциозен, което означава, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна означава, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен“, каза вирусологът.

Попитана дали този вариант може да заобикаля ваксините, проф. Аргирова заяви, че това свойство не е присъщо само за Мю варианта.

„Той може частично да заобикаля ваксините, всички варианти частично ги заобикалят. Важното е, действието им продължава. То никога не е 100%. Примерно, вместо да е 90% може да стане 60-70%, което не е никак малко и е достатъчно да ни запази“, подчерта тя.


Вирусологът подчерта, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов щам, което е добра новина. „Вирусът е изменчив, но не толкова колкото грипният и ХИВ“, посочи специалистът.


„Хора, които са ваксинирани и след това са се заразили, много по-бързо оздравяват, много


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.09.2021 20:20

    След Делта са Епсилон, Зета, Ета, Тета Йота, Каппа, Ламбда и тогава е Мю. Именуващите вирусите явно прескачат последователността в гръцката азбука, а след като свършат гръцките букви иде латиницата, пък ако включат и иероглифите Всевишният да ни е на помощ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв