Свързани новини

25.09.2021 07:09

Как поколението – сандвич да си помогне с оплакване, смях или плач

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Психолозите рисуват напоследък т.нар. Поколение – сандвич. Това са хората, на които им се налага да изпълняват едновременно ролята на родители и за децата, и за родителите, а често – и за приятелите си. Последните години са преходно време, изключително стресово не само заради глобалната пандемия, но и поради дигиталната революция, която променя света твърде бързо за хората, които не са адаптивни по възрастови, образователни, квалификационни или други причини, а те са огромното мнозинство в България. На справянето на лидерите с функцията им, така че да не бъдат те жертви, а победители в процеса сме посветили нашия днешен лайфхак.


Положението на постоянен контрол, в което са принудени да се намират представителите на поколението – сандвич, е изключително изразходващо жизнена енергия. А тя, както е известно още от древните китайски учени, е невъзстановима. Също като нервните ни клетки. Тревогите прерастват в депресии, а пътят навън от омагьосания кръг изглежда невъзможен.


Какво можем да направим, за да оцелеем и да се развиваме в тази среда? Най-доброто лекарство е смеха, но невинаги е възможно да се усмихнем и да пренебрегнем ужасяващата действителност.


Тогава учените съветват за преодоляване на травмите и тревогите, които те смятат за напълно естествен елемент от пътя и личното развитие, посредством обратното – плач. Те наричат сълзите естествено е ефективно отработване на проблемите.


Оказва се, че нещо супер типично за българите – оплакването също може да бъде полезно. Именно за решаване на сложни психологически ситуации, които ни поставят пред дилемата, позната от народната пословица: „да се смееш ли - да плачеш ли”.


Оплакването е много по-добър път към баланса от разрушителното самосаботиране, за което вече сме говорили в нашата лайфхак рубрика.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,