Свързани новини

23.09.2021 13:09

Ексминистър Константинова сама си плаща старческия дом, синът й дава нейния апартамент под наем, пори с яхта моретата

Видян 7177 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прочутата литераторка и бивш министър на културата в първото правителство на СДС през 1991-92 г. Елка Константинова изживява последните си години в старчески дом в покрайнините на София. Напомняме, че в старопиталището в Горна баня издъхна най-голямата българска поетеса Елисавета Багряна.
89-годишната дама показва завидна издръжливост и въпреки напредналите си години, не се е залежала, а продължава да се движи, разкри пред Уикенд верният й съратник от радикалдомекратическата партия проф. Михаил Неделчев.

За жалост, голямата интелектуалка не е добре с паметта, както се случва с повечето хора на тази възраст. Професорката вероятно страда от Алцхаймер и много трудно разпознава близките си, както и малкото приятели, които все още я посещават. Иначе, за някога енергичната и неуморима дама се грижат много добре. Центърът, в който е настанена, предлага условия на ниво, тъй като е за отбрани хора, разказва Неделчев.

Голямото огорчение на Елка Константинова обаче е синът й Васил, който не посещава майка си, защото рядко се задържа в България и е зает да пътешества по морета и океани с яхтата си, купена от продаден семеен имот.   
Близки до семейния кръг разказват, че някогашният издател на първото еротично списание Петък вечер гледа да спечели някой лев от апартамента на майка си в центъра на София и го е разделил на две, като обикновено го отдава за висок наем.  Не той обаче плаща таксата в старческия дом, за да се грижат за майка му. Колкото и да е странно за родните условия, благодарение на добрата си пенсия, проф. Константинова си осигурява старините сама, тъй като получава максималната за страната в размер на 1440 лв.
Преди години, още докато беше здрава, тя сама признаваше, че пенсията й е добра и й позволява и да помага на близките си.

Сега най-верни и загрижени за съдбата на бившата министърка остават сестра й и племенникът й, които редовно ходели да я посещават в дома, макар че възрастната жена трудно разпознавала и тях и комуникацията с нея е доста сложна.

Проф. Елка Константинова беше настанена от наследника си в старчески дом първо в Хасково, после във Велинград, а накрая в къщата му за гости в Чепеларе, още преди години, докато тя бе със свежа памет и разбираше всичко, което се случва около нея. Първоначално, литераторката попадна в център за хора с ментални увреждания с мизерни условия, а и твърде отдалечен от столицата, което сериозно затрудняваше посещенията на близките й.
Преди няколко години, бившият културен министър Вежди Рашидов се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв