Свързани новини

27.05.2009 12:17

Словения си поиска парите на югодиктатора Тито

Видян 1864 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Властите в Словения официално поискаха от сръбския министър на финансите и на вътрешните работи да им предадат пълната информация за тайните сметки на югославския диктатор Йосип Броз-Тито, предаде БГНЕС.


Правителството в Любляна поиска да получи част от парите, за които се предполага, че са над 2.5 млрд долара и че се намират в швейцарски банки. Любляна смята, че парите трябва да бъдат разпределени по равно между отделните бивши югорепублики. Според сръбското правителство на този етап няма нито една достоверна информация за съществуването на тези сметки. Словенските депутати обаче твърдят, че те имат право да получат 16.39 на сто от общата сума от парите на диктатора, който управлява еднолично от 1945 година до смъртта си през 1980 година.
В същото време тези дни в пресата в Босна и Херцеговина се появи информация, че властите в Белград са си поделили парите на Тито с неговата вдовица Йованка Броз. Според заместник-директора на сръбската агенция за държавното имущество Сърболюб Панич в споразумението за наследството на бивша Югославия между отделните държави никъде не се говори за финансови въпроси и поради тази причина този проблем трябва да се отнесе към Народната банка на Сърбия (НБС). В същото време от НБС твърдят, че споразумението не се отнася "за частните банкови сметки", какъвто е случая със сметките на Тито.
Споразумението за наследството на бившата югославска федерация бе окончателно постигнато преди пет години. Темата за сметките на Тито отново бе повдигната след като преди десетина дни сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич лично посети Йованка Броз. След разговора на четири очи стана ясно, че Дачич е обещал на Йованка да получи паспорт, за да може тя за първи път да пътува свободно от 30 години насам. По време на управлението на Тито на територията на бившата СФРЮ имаше десетки лагери на смъртта където бяха избити хиляди противници на титовия режим, включително и няколко хиляди българи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей