Свързани новини

14.08.2021 08:08

Похвали се сам: отделя допамин и ставаш по-щастлив, а как се прави?

Видян 2753 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Укорът: "Да не умрЕ циганката, дет те хвалеше", се оказва сбъркан, категорични са психолозите. Всъщност, да се хвали сами е много полезно. С тази разлика, че е най-полезно да го правим писмено. На това сме посветили днешния си лайфхак.
Психотехниката Похвали се сам е чудесен истински заместител на фалшивата позитивност, за която вече сме писали е е много вредна, ала все по-разпространена. Вместо това вече е доказано и научно чрез международни изследвания - самопохвалата води до отделяне на добри дози допамин, а този хормон ни прави по-щастливи, по-доволни от живота. Това е и най-сигурният лек срещу депресии, лошо настроение, гняв, завист и омраза - червеите, които ядат душите ни отвътре, а това има и чисто физиологически измерения.
Ето какво реално да правим, когато имаме нужда от похвала, не я получаваме от завистниците наоколо, или просто не сме в най-добрата си психоформа и имаме нужда, също като Барон Мюнхаузен да се хванем за косата, за да се изтеглим от тресавището. Лайфхак след лайфхак, изберете кой ви пасва най-добре, а можете да се възползвате и от всичките накуп:
1. В началото на деня или предишната вечер си напишете списък с 15-20 задачи, като не е нужно те да бъдат тип Да променя света, Да стана премиер на България или подобни, а може повечето от тях да са нещо като: да си направя един хубав чай, да изпия коктейл вместо минерална вода на срещата в 14 часа, да отделя час за една хубава разходка на сянка, без да ми пука за времето, вятъра и хората наоколо, за разбитите плочки, навъсените физиономии, всеобщата скръб и жалост и трупащият се непрекъснато върху нас прашоляк...Отмятането им, когато се приберете вкъщи гарантира ударна доза допамин и хубав сън, който пък е рецептата да се събудите по-бодри, по-енергични, по - добре настроени към света и хората на другата сутрин. Когато тръгвате да изпълните още 15-20 задачки - закачки, на които


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв