Свързани новини

31.07.2021 09:35

Бръмбари оцветяват бонбони, колбаси и раци

Видян 1480 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Е120 или карлин е това, на което дължим изкусителната боя, караща мнозина от нас да посягат към бонбоните, колбасите или ролцата от раци в магазина за хранителни стоки – малък, голям и още по-голям. А знаете ли от какво се получава?


От счукани бръмбари. Те са намерени като оцветител още от древните индианци, които са ги използвали, за да багрят дрехите си в цвета на кръвта. С тях са правели и „грима” си за лице и тяло, който толкова впечатлява испанските конкистадори, когато „откриват” Америка и децата, когато гледат филмите за коренните обитатели на „Новия свят”.


Първоначално европейците били смаяни от ефекта на получената от бръмбарите, лазещи по кактусите от типа опунция, багра. Тя не се мие седмица дори със сапунисване на ръцете. Въпреки дългогодишните войни за световно господство с иберийците, англичаните се снабдяват с оцветителя от коронната им колония Мексико и мундирите на кралските гвардейци – алени и тъй контрастни на черните им мега-калпаци, са боядисани именно с кармин.


Освен тези световноизвестни униформи, багренето с веществото, получено от счукани и изсушени бръмбари оцветява в саламите и кренвиршите така, че кара децата да не харесват колбасите с оригинален, естествен и по-кафеникав оттенък, типичен за истинското месо.


Пак хлапетата са жертви на това Е и заради фокуса, с който голямата част от бонбоните за смучене и близалките, любими точно в топлата гама на ягода, малина, мандарина, портокал.


Т.нар. рулца от раци, на които сме посвещавали специален лайфхак и които в никакъв случай не ви съветваме да купувате – на практика това е отпадък, невложен в другите продукти на рибопреработването, също са багрени в ярките си краски с продукта от бръмбари.


И не е утеха да знаем, че невероятните 150 000 трупа на специалните южноамерикански инсекти отиват само за кило карлин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще се чувствате толкова леко

Днес ще се чувствате толкова леко, сигурни в себе си, но