Свързани новини

28.07.2021 09:07

Хлябът набъбва заради влагане на човешка коса – изметта на фризорите

Видян 4534 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колкото по-изкусителен изглежда хлябът, кифлите, краваят в магазина, толкова по-вероятно е в него да са вложени човешки коси. Не, не сме се объркали. За да втасва по-бързо тестото, за да завишава видимо обема си, като с вълшебна пръчица и да бъде по-еластично – т.е. по-лесно за обработка, а да не изисква неварваната борба, която бабите ни водеха с питките и баниците, производителите вкарват в него L-цистеин. Това е темата на днешния ни лайфхак.


От какво се извлича той? Вариантите най-общо са три. Първият е от рога на крави – в селското стопанство, също като в китайската кухня, нищо не се изхвърля от мъртвите животни, а се употребява. Вторият е перушина – покрай писанията ни за Градуса вече знаете как пилетата не се продава просто напомпани с антибиотици и вода, но всяка тяхна частица влиза в употреба на производителите и се пробутва на клиентите, най-често неподозиращи за това. Третият и най-вероятният е веществото да идва от човешка коса.


Космите се събират като суровина от изметеното от фризьорските салони. Прави се главно в страните – милиардници по население, които са известни с ниската си фигиена и с това, че там нищо не изхвърлят – Китай и Индия. Преработва се и се доставя на прах на хлебопроизводителите в Европа и другаде по света.


В държави като България, известни през последните години с нискокачественото си брашно, на което обръщат внимание всички чуждестранни експерти без изключение, добавката от изметената от фризьорските салони коса се използва за изкуствено завишаване на показателите, така че да заблудят при тестове, че качеството не е второ или трето, а първо. И продуктите да се продават по-скъпо.


И това в страна, която има позабравената поговорка, че никой не е по-голям от хляба.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и