Свързани новини

27.07.2021 09:07

Страхът от очакванията ни може да се усеща като К19 или грип

Видян 1516 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В последната година и половина на инфодемия, свързана с глобалната корона – пандемия, психолозите отбелязват рязък скок на един от проблемите, които пораждат най-много стрес и депресия. И няма как за бъде иначе при управление чрез страх от смъртта, каквото предприеха политиците по света и у нас. Става дума за страха от очакванията. Често това е безпричинно напрежение, породено от лоши новини и прогнози за бъдещето, пречупвани от всеки през неговия живот напред. Как действа тази порочна система и как да се спасим от нея – това е темата на днешния ни лайфхак.


Страхът от очакванията създава едновременно и двата типа стрес, които класифицират психолозите – вътрешен и външен. Което го прави супер опасен. Защото действа ударно и на психиката, и на физиката. Конкретно – поражда астма, заболявания на сърцето, остри проблеми с кръвното налягане, с коварните отражения върху стомаха и храносмилателната и отделителната система.


В по-ранните си форми страхът от очакванията поражда симптоми като остро респираторно заболяване: коронавирус или грип. От него се вдига температура, усеща се болка – напомняме, че това чувство е психологическо, не физиологическо, общо отпадане. Най-малкото е главоболие. Вече сме писали неведнъж за подобието на симптомите на паник атака и стрес, заради които хоспитализираха хора и блокираха телефоните на Спешна помощ, с коронавирусните.


Стресогенният фактор, както го определят учените, който води до супер стреса при страх от очакванията, е разминаването на живота, какъвто искаме да бъде/представяме си, с живота, който реално имаме/предполагаме, че ще имаме.


Това често е твърде кратък път към депресията, а тя е коварна с това, че мозъкът ни бързо се пренастройва на нейния режим и, ако не се улови, и не започне да се работи срещу нея бързо, лесно се приема от него за обичайно положение, в което живеем – в страх, пренапрежение, нещастни и потиснати. Масовото негласуване на избори например е резултат именно на страх от очакванията – липса на вярва н промяна към по-добро, довел до депресия и/или апатия.


Какъв лайфхак имаме срещу това?


Психолозите го наричат ”евакуиране” на мислите, превърнали се в наш автоматизъм и задължение.


Най-често препоръчваният начин да го постигнем е трупане на нови впечатление. Ако по финансови или други обективни причини, няма как да пътувате колкото се може по-надалеч и до по-непознати места, достатъчно е просто да излезете от дома или офиса, където нон-стоп се въртят в главата ви натрапчивите стресиращи мисли. Може и без цел и посока – до магазина за хранителни стоки, за да си вземете шоколад или сладолед например и да постигнете баланс в нервната система и да спре да ви боли глава.


Друг вариант е да седнете и да напишете с ръка върху хартия всичко, което ви се върти в главата. Обикновено натрапчивите стресиращи мисли не само се отпечатват, но и остават върху хартията.


Ако това помогне частично, поговорете с някой близък или пък чисто нов приятел – важно е да ви изслуша, дори не е нужно да ви разбира или да е способен да ви дава съвети.


Ако смятате, че се нуждаете от съвет обаче, обърнете се към специалист – това е нещо съвсем естествено и не бива да ви плаши – не значи, че сте луди, „новото нормално” е голям психологически тест не само за вас, но за стотици милиони, ако не и милиарди хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален