Свързани новини

12.06.2021 07:06

Вижте 5-те филтъра на информация и разберете кои медии лъжат и как

Видян 5032 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже започна предизборната кампания, а и наесен предстои поне още една - президентска, много важно е да имате предвид днешния ни лайфхак. Той дава прости съвети как сами да разбирате коя медия и кога ви лъже. Става дума на 5-те филтъра, през които минава една информация, докато стигне до вас, както ги е подредил известният американски експерт проф. Ноам Хомски - някои у нас го наричат и Чомски, но това е неправилно. Ако не ги следваме, попадаме сред онези 96% от хората, които не могат да разпознаят фалшивите новини. А иначе най-важното правило, което трябва да знаете е, че няма обективни новини, а истината в медиите е само субективна.
1. Кой владее медията - двете най-мощни медии в България е техните групи - бТВ и Нова са чудесен пример, както и основните вестници - на практика няма ясна представа кой ги владее. За бТВ до смъртта на Петр Келнер, който загина в загадъчна авиокатастрофа малко след като купи медията, имахме яснота за собственика, но не и за онзи, който диктува на гласовете, които нареждат на водещите от слушалките на ушите им какво да питат гостите, с кого да се държат нежно и да "забравят" важните въпроси, а кого да психират. Освен това, не е лесно да се проследят и скритите връзки между медиите. Не е трудно обаче, като следим съдържанието им, да разберем, че едни и същи ръце дърпат конците на уж притежавани от различни фигури средства за масова информация.
2.  Кой рекламира в дадената медия - неотдавна описахме случая с ИНСА ойл, която напоследък изведнъж се превърна в основен рекламодател на Нова телевизия - бизнесът на тази компания, както се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 От редакцията до анонимен 13.06.2021 16:12

    Къде видяхте реклами на Цветанов и Нинова предизборно? Няма такива реклами. А каква е връзката с текста? Никаква връзка.

  • 002 Avtonomen 13.06.2021 11:13

    На 19мин предизборните реклами са основно от ЦвЦв и Нинова

  • 001 Триморски масон 12.06.2021 11:08

    Като стана дума за корупция: От вестничето на Шиши "24 тикви" помолили Президенството за коментар ... Бивш митничаp дава плик c личен подаpък на пpезидентcкия съветник Пламен Узyнов Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/9879207 www.24chasa.bg

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.