Свързани новини

26.05.2021 10:05

Защо гастроботаниката е хит: берем зеленажи от гората и ядем суперхрани

Видян 3099 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Затварянето на туризма и наложителното разнообразяване на градския живот с преоткриване на разходките „на зелено” доведоха до нов тренд не само в лайфстайла, но и в храненето, което и темата на днешния ни лайфхак. Най-общо трендът е наричан гастроботаника.

Оказва се, че много суперхрани растат неотглеждани специално в природата и, докато се разхождаме, освен гъби, можем да берем и от тях. Даже маниаците на тази модна тенденция вече си имат малки „гори за ядене”, където между дърветата отглеждат въпросните зеленажи, които после превръщат в изискани ястия или поне ги украсяват с тревиците. Има голяма разлика със специално отглежданите и често парникови зеленажи от магазините и пазарите – те са третирани с всякаква, в това число и доста вредна химия – нитрати, пестициди и какво ли не. Естествено растящия зеленаж не страда от такава патология.

Страшен бум прави дивият лук и особено дивият чесън. Той се бере точно в момента, като трябва да се събират стръкчетата преди да са пуснали листа. Преди консумация, можем да накиснем този зеленаж в мляко – прясно или кисело, за да се отнеме твърде острият мирис и да се „дави” газът, който в дивия чесън е особено силен и би могъл да навреди на организма. Представете си чувството – достка неприятно, от преяждане с лук и/или чесън – е, много по-лошо е с дивите им варианти. Човек се чувства отровен и това не е само усещане.

Добре е дивият чесън и дивият лук да бъдат брани собственоръчно, защото продаваните за такива често са или заместители, или питомни, които просто са млади.

Тази храна съдържа повече витамини и полезни вещества от чията, която е любима на манекенките. Добра е за добавяне и подсилване на вкуса и на равиолите, и на бургерите, и на салатите, и даже на суши.

Друг зеленаж, който се оказва супер полезен, е репеят, който пък е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион