Свързани новини

05.05.2021 10:05

Риба 2 пъти/седм. пази от инфаркт и инсулт: Какво да правим с времето в карантина

Видян 1990 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако за Великден сте яли агнешко месо, за чиито положителни качества писахме преди дни в разгара на предпразничната шопинг треска, то за Гергьовден можете за по-интересно да  хапнете риба. За огромно съжаление, у нас така и не можем да си създадем традиция да ядем повече от нея, дори и в пости, когато в определени дни тя е позволена за хапване. Причините са обективни: българите, макар и с море, не сме морски народ като гърците, италианците, французите. Та и морето ни е полуубито като животински свят. Вносът на риба пък е от най-долното и некачественото, изобщо не може да се сравнява дори в най-квалитетните заведения с онова, което има даже в средните ресторанти при комшиите. Липсата на култура за масово и всекидневно ползване на маслиново олио - зехтин, неналичието на собствени лимони са още причини да не ядем толкова риба. И все пак днешният ни лайфхак е за нея.


Яжте риба 2 пъти седмично.


Според последното изследване на канадския университет Макмастър, проведено в 60 страни сред 190 000 души показва, че при такава консумация човек намалява значително рисковете от получаване на удари - инфаркт и инсулт. Средният показател пада с 16%.


За разлика от другите видове месо,рибите са по-полезни, колкото са по-мазни. Затова учените препоръчват сьомга, треска, тон, може и сравнително по-диетичната пъстърва. Разбира се, не и панирани.   


Идеалната порция е 170 грама риба на ядене.


Има ли тя други полезни ефекти, извън намаляването на риска от инфаркт и инсулт?


Изследванията показват още някои изключително важни неща, които рибата ни дава - тя е чудесна храна за мозъка и по-специално за защитата от демейнция, установяват учените при сравняването на данните на 190 000 души от 60 страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак