Ако за Великден сте яли агнешко месо, за чиито положителни качества писахме преди дни в разгара на предпразничната шопинг треска, то за Гергьовден можете за по-интересно да хапнете риба. За огромно съжаление, у нас така и не можем да си създадем традиция да ядем повече от нея, дори и в пости, когато в определени дни тя е позволена за хапване. Причините са обективни: българите, макар и с море, не сме морски народ като гърците, италианците, французите. Та и морето ни е полуубито като животински свят. Вносът на риба пък е от най-долното и некачественото, изобщо не може да се сравнява дори в най-квалитетните заведения с онова, което има даже в средните ресторанти при комшиите. Липсата на култура за масово и всекидневно ползване на маслиново олио - зехтин, неналичието на собствени лимони са още причини да не ядем толкова риба. И все пак днешният ни лайфхак е за нея.
Яжте риба 2 пъти седмично.
Според последното изследване на канадския университет Макмастър, проведено в 60 страни сред 190 000 души показва, че при такава консумация човек намалява значително рисковете от получаване на удари - инфаркт и инсулт. Средният показател пада с 16%.
За разлика от другите видове месо,рибите са по-полезни, колкото са по-мазни. Затова учените препоръчват сьомга, треска, тон, може и сравнително по-диетичната пъстърва. Разбира се, не и панирани.
Идеалната порция е 170 грама риба на ядене.
Има ли тя други полезни ефекти, извън намаляването на риска от инфаркт и инсулт?
Изследванията показват още някои изключително важни неща, които рибата ни дава - тя е чудесна храна за мозъка и по-специално за защитата от демейнция, установяват учените при сравняването на данните на 190 000 души от 60 страни.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
бТВ Синема 21 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит