01/02

Свързани новини

01.05.2021 08:50

3200-годишни са 10-те Божи заповеди

Видян 5410 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В един ФБ дебат споменах за Мойсеевия кодекс, включващ и т.нар, „Десет Божи заповеди“. Те се приемат от юдеите и от християните.
Според легендата (на две места в Библията - в Стария завет), Мойсей извежда евреите от Египет през 1200 г. пр,н.е.
Казано иначе, заповедите - основа на римското право (намират място и в конституцията на САЩ) – са писани преди 3200 години.
Само три от заповедите са с положителен знак – двете са свързани с единствения Господ Бог и неговия съботен/неделен ден. Според Макс Даймънт, втората заповед показва,че: „Евреите създават един духовен, а не материален Бог“. Третата е една от най-великите повели: „Почитай баща си и майка си“. Останалите са забранителни.
Питал съм се кое ги прави толкова жизнени?
Едното вероятно обяснение е, че забраните в тях отхвърлят пороци, които всеки нормален човек не би желал да притежава, т.е., те са хуманни и демократични.
Другото обяснение е по-съвременно: всичко, което не е изрично забранено, е позволено. Този принцип се прилага в много днешни правни системи.
*
Лицето на Мойсей от известната статуя на най-големия италиански художник Микеланджело Буонароти (1475-1564) е обърнато и към нашето консуматорско общество. Мисля, че не е излишно да си припомняме написаното преди 32 века – поне понякога.
*
1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.
2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.
3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.
4. Помни съботния ден (за християните е неделният ден), за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.


 


 


5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.
6. Не убивай.
7. Не прелюбодействай.
8. Не кради.
9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.
10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти", пише Йосиф Давидов от Мадрид.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 02.05.2021 10:34

    И като вземат да изобразяват разни пророци и светци с дълги, бели бради, смях да го хване човек. В жегата и безводието на пустинята тези бели бради ще гъмжат от бълхи и въшки. Не случайно египтяните са се бръснели от горе до долу.

  • 003 Anonimen 02.05.2021 10:27

    Дрън-дрън. Библията е компилация от древни легенди и митове, писана около 4-ти век пр.н.е и дописвана няколко пъти. Да, юдеите бродили 30г из пустинята, но не в египетската, а в алжирската.

  • 002 Anonimen 02.05.2021 10:15

    МНОГО ТОЧНО ПРИ ТОЗИ КОМЕНТАР НЯМА КАКВО ДА ДОБЯВА

  • 001 АкАдемик по антропологика на политикономиката на Земното Кълбо 01.05.2021 12:56

    10-те Божи заповеди трябва да се изваят по стените в Българския Парламент с 3 метрови светещи, ден и нощ букви! За да напомнят на тези в парламента ,дето ни лъжат ,че ни управляват, че не спазват дори и една от 10-те Божи Заповеди!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион