Свързани новини

27.04.2021 15:44

11 неочаквани факта за времето и часовниците

Видян 1072 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Времето  е едно  от  основните физични понятия, използвано от  човека за измерване на продължителността и последователността на дадени събития.
Освен във физиката, времето е обект на интерес и в изобразителното изкуство, литературата, религията, философията, психологията и  други.
Трудно е да бъде дадено непротиворечиво  и  еднозначно определение за това явление, но дори  и  да бъде предоставено такова, то ще бъде пречупено през личната призма на даващия дефиниция.



1. Колко действително е едно денонощие.



Отрязъкът от време, познат ни като  денонощие, всъщност не е 24 часа. Земята прави пълна обиколка около оста си за 23 часа, 56 минути и 4.2 секунди.



2. В повечето реклами и  витрини часовниците са свирени на 10:10.



Това е маркетингов трик, който  действа на подсъзнателно ниво. Идеята му  е, че стрелките наподобяват усмихнато лице и  така потенциалните клиенти са по-склонни да направят покупка.



3.Часовникът, продаден за 17,8 милион $.



Ролексът на американския актьор Пол Нюмън е най-скъпо продаденият на търг часовник. Тази покупко-продажба остава в историята като  нов световен рекорд.



4. Ръчните часовници са първоначално създадени за жени.



По времето на първия ръчен часовник (подарен на Елизабет I), мъжете са носили джобни часовници и тези за китка са били предопределени за дамите. Мъжете започват  да слагат този аксесоар на ръката си по-късно в историята, около времето  на Първата Световна Война. Днес проучвания сочат, че този аксесоар е по-разпространен сред силната половинка, като през годините се е утвърдил като символ на статус, елит и  класа. Което ни напомня, че можете да разгледате предлаганите от  нас оригинални мъжки часовници.



5. Всичко, което  виждаме е в миналото. (образно казано)



Този странен феномен се дължи на факта, че за да видим нещо, то трябва да е осветено, а светлината се нуждае от време, за да достигне до нас. Така например светлината от слънцето  е на 8 минути и 20 секунди.



6. Човекът-аларма



Преди  да бъде създадена алармата, е имало професия, при която  отговорният човек е ходил от  врана на врата и чукал по нея докато  не събуди жителите на съответния дом.



7. Мерна единица за време, създадена от социалната мрежа Фейсбук.



Единицата се нарича флик и е равна на една 705 600 000 част от секундата.



8. Най-старият открит предмет на Земята.



Това е кристал цирконий с изчислена възраст 4,4 милиарда години. Открит е в Западна Австралия и е само с 160 милиона години „по-млад“ от самата планета.



9. Най-точният часовник



Институт в Колорадо е разработил часовник, който предполагаемо е толкова точен, че  няма да се забави или  избърза дори с една секунда през следващите 20 милиона години.



10. Времето  минава по-бързо за лицата , отколкото за краката ни. (В случаите, в които  стоим прави.
)



Според теорията на Айнщайн, времето за един обект се движи все по-бавно в зависимост от това колко по-близо се намира до земното ядро. Така например на връх Еверест една години ще бъде с 15 микросекунди по-къса отколкото на морско ниво.



11. Първите часовници са имали само една стрелка.



Когато  са били  създадени, джобните часовници са имали  само  една стрелка, показваща часовете. Втората стрелка, отброяваща минутите се появява по-късно през 17ти  век. В тази връзка ще споменем, че в нашия продуктов каталог можете да откриете оригинални часовници с повече от две стрелки, необикновени механизми и светлини.
Днес имаме привилегията лесно и бързо да поръчаме огромно разнообразие от часовници онлайн. Ако и вие сте в търсене на перфектният аксесоар, последвайте Timedix за страхотни и изгодни предложения.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за