Свързани новини

18.05.2009 13:12

Хлябът – приятел на елегантната фигура

Видян 2061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Противно на масовите схващания, че хлябът е враг на добрата и стегната фигура, той е изключително полезен за здравето. Не случайно насъщният присъства във всички диети, макар че го смятаме за един от факторите на затлъстяването. Тук обаче идва уточнението, че не става дума за какъв да е хляб, а за здравословен - от пълнозърнесто брашно. Този тип хляб е необходим на организма за набавянето на някои основни витамини и вещества - вит. А, вит. В6, вит. В12, вит. Е, ниацин, както и фолиева киселина. Освен това в него има много баластни вещества, които на практика не съдържат никакви калории. Те обаче пълнят стомаха ни и му създават работа, т.е. създават ни усещане за ситост и дори ни помагат да отслабнем. Баластните вещества, съдържащи се в пълнозърнестия хляб регулират действието на целия стомашно-чревен тракт и поддържат стомашната флора. Затова дори и тези от вас, които искат да изглеждат добре по бански и вече са се подложили на диета, не трябва да изключват пълнозърнестия хляб от менюто си. Но как да разпознаем здравословния пълнозърнест сред многото негови имитации? Не е тайна, че на пазара се предлага боядисан тъмен хляб, който досущ прилича на пълнозърнестия. Той е направен от обикновено пшенично брашно тип 700 смесено с трици, но на етикета пише пълнозърнест.


Истинският здравословен хляб е по-твърд от останалите и миризмата му е по-силна. Той не се разваля бързо, а триците и зърната в него се виждат. Производството на здравословен пълнозърнест хляб е свързано с повече труд и технологично време, с добавяне на специфични природни съставки - квас, ензими и емулгатори, поради което и цената му е по-висока. Тя варира между 0,90 лв и 1,10 лв. Това прави с поне около 20 стотинки повече от цената за бял. 


Хората, които редовно консумират пълнозърнест хляб, намаляват с 30% риска от сърдечно-съдови заволявания, диабет и някои видове рак, категорични са диетолозите. Освен това в него се съдържа голямо количество целулоза, която според лекарите ни зарежда с енергия и ни помага да се борим с хроничната умора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.