Свързани новини

23.04.2021 09:44

„Натуралните” сокове са менте, утрояват захарта в кръвта: Какво да правим с времето в карантина

Видян 3042 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на натурални сокове в света, не е ясно как е у нас, са се увеличили с 40% за година карантина. Илюзията за полезност кара хората да ги купуват, а те са всъщност реална опасност за здравето. На това сме посветили и нашия днешен лайфхак.


Първо, особено в страните като нашата, те не се правят от истински плодове, а от превозена от далечни страни паста – концентрат като пластелин. За да стане това, преминава през 2 термични обработки, които убиват всичко полезно, което се съдържа в плодовете. Няма ги витамините А, В, С и всички останали плюсове. Обикновено пластелинът се разрежда с над 50, разбирай – 70% вода. Добавят се нишесте и фруктоза. Която в организма бързо се превръща в мазнини. Ударната доза утроява захарта в кръвта. Което произвежда като ефект при редовно пиене инсулинова резистентност и диабет. Това нещо го наричат на професионален жаргон „възстановени сокове”, но всъщност е онова, което по времето на Българския държавен стандарт при соца е определяно като нектар.


Ако пиете от това повече от 350 милилитра на ден, 40% нараства рискът от сърдечни заболявания, а 14% - рискът от преждевременна смърт, показват последните американски изследвания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.04.2021 11:08

    Концентратът за сокове прилича по скоро на конфитюр, идва дълбоко замаразен, поставен в пластмасови чували в метални варели. На варела е указано колко вода да се добави, за да се получи 100% сок. Концетратът за бистра ябълка прилича на пчелен мед, за домат - на доматено пюре, за праскова и кайсия - на мармалад. За сгъстител не се ползва нишесте, а пектин, който се прави от ябълки. Соковете от праскова, кайсия и банан са нектари с 40-50% съдръжание на плод, при 100% ще са мармалад. Същото важи и за соковете от касис. Детските сокчета са най-редички, но на кутиите е указано плодовото съдържание. Много от фирмите правят плодови напитки с 10-20% съдържание на плод, което е написано някъде на кутията с дребен шрифт. Фруктозата си е плодова захар, но в плодовите напитки се добавя захар или глюкозен сироп, който се прави от царевица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион