Свързани новини

17.04.2021 09:00

Руски учени случайно създадоха водка без махмурлук

Видян 2277 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Учени от Новосибирск случайно създадоха водка, която не предизвиква махмурлук, докато се опитваха да направят лекарство срещу захарен диабет, пише сайтът Лента.


Николай Баранов и Оксана Афанасиева разработвали препарат на основата на еленски мъх, който е част от храната на северните елени. Това растение притежава свойството да извежда токсините от организма.


Учените започнали да разтварят получените от мъха олигозахариди в различни течности, включително и във водка. Получената напитка запазила своя алкохолен градус, но не предизвиквала махмурлук.


Новата водка намалила своя постинтоксикационен ефект цели 20 пъти, токсичното действие на алкохола паднало 2-3 пъти, намаляла скоростта при изпадането в алкохолна зависимост.


Учените все пак имат намерение да се съсредоточат върху изучаването на свойствата на еленския мъх за корекция на метаболитните нарушения при захарния диабет. Що се отнася до производството на водка, която не причинява махмурлук, това ще бъде въпрос на бъдещето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.