01/02

Свързани новини

12.04.2021 20:00

В България е направена една от най-известните снимки на Гагарин

Видян 5796 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Летецът Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в Космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години. В 9 часа и 7 минути от космодрума Байконур излита корабът "Восток", който прави обиколка на Земята. Полетът продължава 108 минути, а славата му се записва в историята.


През същата 1961 г. Гагарин е поканен и в България.


(ВИЖ ВИДЕО)


Тук е направена и една от най-известните му снимки с бял гълъб ръцете, която символизира мира и мирното усвояване на Космоса.


 Фотограф е Павел Барашев от Комсомольская правда, който придружава първия космонавт в многобройните му пътувания. Именно тази снимка по традиция краси борда на Международната космическа станция (МКС).


 


На Летище "София" на 22 май 1961 г. първият летец-космонавт е посрещнат тържествено лично от първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. Двама души обаче са плътно до Гагарин по време на дългата му обиколка из страната. Единият е секретарят на ЦК на БКП Борис Велчев, който след месеци става и член на Политбюро и още тогава е смятан за втория човек в партията след Тодор Живков. Вторият е началникът на УБО - ген. Димитър Гръбчев. Борис Велчев е дядо на бившия главен прокурор и настоящ председател на Конституционния съд, който носи същото име. А ген. Гръбчев е баща на известната режисьорка Иванка Гръбчева.



Ген. Димитър Гръбчев (мъжът с каскета) пази Гагарин. До началника на УБО е министър-председателят Антон Югов


"Скъпи Юрий Алексеевич Гагарин, за нас, българите, днес е необичайно щастлив ден. Вестта за Вашето пристигане на българска земя, развълнува дълбоко мало и голямо по нашите градове и села. Вие извършихте в името на мира и за благото на цялото човечество чутовен подвиг. Велико дело, което предизвиква възхищение и гордост за могъществото на човека по всички краища на нашата планета. Вашето име стана близко, родно, скъпо на всяко българско сърце." С тези думи се обръща Живков към Гагарин на Летище "София".



Тодор Живков приветства Юрий Гагарин на българска земя. Зад Тато е бившият Първи Вълко Червенков, който все още е член на Политбюро, но вече почти е изпаднал в немилост и съвсем скоро ще бъде отстранен от всички постове и изключен от БКП


"Позволете ми, драги Юрий Алексеевич, от името на Централния комитет на Българската комунистическа партия, президиума на Народното събрание и Министерския съвет на Народна Република България, от името на целия наш народ горещо да ви приветствам по случай пристигането ви в нашата родина. Във ваше лице ние поздравяваме славните труженици на съветската наука и техника, хилядите съветски учени-специалисти, които в условията на съветската власт и от позициите на марксистко-ленинското материалистическо учение, оставиха далеч зад себе си науката и техниката в капиталистическото общество, успешно овладяват най-дълбоките тайни на природата. Подчиняват нейните неизчерпаеми сили в служба на човечеството, създадоха условията за постепенно проникване на човека в незнайните простори на Вселената", продължава първият секретар на БКП.





Първият космонавт сърдечно благодари за топлия прием, а по улиците на София и на всички градове, които посещава, излизат стотици хиляди българи. Те го поздравяват радушно, по стара българска традиция го посрещат с хляб и сол, отрупват го с цветя и с подаръци, вдигат маси за него, а той играе български хора.




Успешният полет на Юрий Гагарин е третият голям успех на Съветския съюз в космическата надпревара със САЩ. Преди това  са изпратени първият космически спътник и първото живо същество – кучето Лайка, в Космоса. Американците наваксват едва на четвъртия етап – с изпращането на хора на Луната. Като част от „социалистическия лагер” България също се включва в космическите  програми с различни изобретения и апаратура, а също и със специални храни. Ние сме третата страна в света, която произвежда храни за астронавти, като менюто включва дори кисело мляко. Те се приготвят от учени в БАН, които са сигурни, че могат да се използват и за бедстващи региони, и при евентуална война.




По улиците на София Гагарин и Живков минават в откритата съветска лимузина ЗиС. От трибуната на мавзолея на Георги Димитров на площад "Девети септември" Юрий Алексеевич приветства българите в компанията на цялото българско партийно и държавно ръководство. 



Борис Велчев (със светлия костюм) не се отделя от Гагарин по време на посещението му в България


След София Юрий Алексеевич посещава Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и още много други градове. Обиколката му трае месец и той си заминава чак през юни. Много български градове обявяват първия космонавт за почетен гражданин.




По време на визитата си у нас  Гагарин посещава новооткритото 138-о училище в столицата, което вече носи неговото име. В двора му тогава засажда и един бор, който поставя началото на т.нар „Алея на космонавтите“. Пет години по-късно той повторно посещава училището. След него тук гостуват и други космонавти – Павел Попович, Валентина Терешкова, Николай Рукавишников, българският космонавт Георги Иванов. Те са само част от имената, които пази книгата за посетители в 138-о училище, което след промените в България вече носи името на историка Васил Златарски.



Гагарин в Плевен


Вечерта на 25 май Гагарин посещава и резиденция "Евксиноград", където е устроен прием в негова чест. Той е посрещнат от секретаря на ЦК на БКП Борис Велчев и зам.-председателя на Министерския съвет Живко Живков. Юрий Гагарин полага началото и на Алеята на космонавтите във Варна. Той засажда сребърна ела и един кедър в Морската градина, в близост до Пантеона.


 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева