Свързани новини

01.04.2021 10:02

+4 кг в локдауна, бум на хранителните зависимости и пиенето, мъжете са над 2 пъти по-засегнати: Какво да правим с времето в карантина

Видян 3361 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цунами от хранителни зависимости заради локдауна с неговите психологически и чисто физиологически последствия! Алармата е на британските учени, които откриват негативния ефект от замяната на общественото с домашно хранене. Значи не било толкова просто и безобидно да се затваря сектора, а последствията за народното здраве ще бъдат по-тежки от коронавирусните. Според президента на Националния комитет за хранителна сигурност на Италия проф. Джорджо Калабрезе положението е особено тежко за мъжете и за децата. Макар че, без друго, 30% от населението на Европа, а още по-голям у нас, и преди короната беше жертва на хранителни зависимости. Ето как стоят нещата и какви лайфхакове могат да ни помогнат да се спасим.
Според професор Сариа една-трета от хората имат обсесия за храна. Във времена на засилена тревожност и постоянен стрес, при нетипично за нормалната психика затваряне и изолация повече от допустимите по наука 10 дни, учените наблюдават логично развитие. Много хора приемат храната за заменител на любов и приятелство, наистина се влюбват в нея. Готварските предавания в праймтайма допълнително подсилват тази опасна страст. Все повече хора, особено дами, пък добиват обратната страст - намразват храната - следват психическите заболявания с физически измерения анорексия и булимия. Решението според проф. Сариа е едно - физическа активност. То не значи да започнете тутакси да павите 150 кг от лежанка - даже учените не препоръчват след дълготраен затой да се минава на обратната фаза - прекомерно предобряне със спорт. Добре е да се започне с елементарна йога, планк, разходки, още по-добре плуване, когато отново стане възможно. Важното е активността да бъде ПРИЯТНА, а не претоварвяща, както и да се прави 2-3 пъти в седмицата с постепенно нарастване на честотата.
Локдаунът доведе до бум на зависимостите, при това не само на хранителните, но и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.