Свързани новини

15.05.2009 10:13

Нощ на музеите и галериите ще има на 16 май

Видян 2044 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нощ на музеите и галериите ще има отново на 16 май, съобщи БГНЕС.


Какво ще се случи в София? В Националния археологически институт и музей при БАН в София, ул. “Съборна” 2 в 18.00 часа ще бъде открита изложба живопис на Юлия Станкова. В същия час ще бъде открита изложба “Уникални костюми, реквизит и оръжие от любими български филми”,организирана от Музея на киното. От 19.00 до 22.00 часа ще има програма от музикални и танцови изпълнения и изложби на учениците от НМУ “Любомир Пипков”, Националното училище за танцово изкуство, НУИИ “Илия Петров”, СХУПИ “Св.
Лука” и Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография. В Държавния културен институт в Министерството на външните работи на ул. “Ал. Жендов” 2 в София от 19.00 ч. уникалният за София „Музей на българска пластика на открито”, разположен в парка на Министерството на външните работи, ще отвори врати за посетители. Произведенията в него са над деветдесет и най-голямата част от тях са на български автори от началото на ХХ век до днес като Иван Лазаров, Валентин Старчев, Галин Малакчиев, Любомир Далчев, Величко Минеков, Иван Русев, Георги Чапкънов и др. Тази година класическата атмосфера на парка ще бъде провокирана от един нетрадиционен, новаторски
проект „Разтоварването” или кой и как направи изложбата “Аз не търся, аз намирам” на Пабло Пикасо, преминала при изключителен успех в края на 2008 г. и началото на 2009 г. (организирана от Barouh and Partners, посетена от 60 хиляди души и определена от специалисти за събитието на зимния културен календар
на София). Нетрадиционните за фотографския жанр фото скулптури на Богданов и Мисирков представят лица „зад кадър” в историята на случването на изложбата на Пабло Пикасо, хората, опаковали, натоварили, превозили и подредили мащабната експозиция. Резултатът е новаторски в изпълнението си проект, вдъхновен от “Герника” на Пикасо, “Нощна стража” на Рембранд.
Националният военноисторически музей на ул. „Черковна” 92 в София предлага от 20,00 до 20,30 часа Рицарски дуели: демонстрация с мечове на клуб за средновековна европейска фехтовка МОТУС. Оръжието, облеклото и фехтовалната техника са по запазени исторически извори от XIII-XVI в. Ще бъде показана и най-новата изложба „Светци – покровители”, посветена на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Представени са икони на светци-войни от Тревненската и Самоковската зографски школи.
В галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 от 12.00 ч. на 16 май – до 12.00 ч, на 17 май “24 Часа Разговор” на Тед Ефремов (Ted Efremoff), със съдействието на студио Даухаус; 3 етаж. От 18.00 часа (само за нощта на 16 май) изложба “Непознати рисунки на Магда Абазова”; 3 етаж. От 20.00 – 22.00 пърформанс “Храна срещу признание” и “Чалгата за Джон Кейдж” със съдействието на клуб “Гранд”; партер.
В Националната художествена академия, в галерия „Академия” на ул. “Шипка” 1 от 21.00 ч. ще има представяне на саунд дизайн. От 21.30 ч. “Sensoria” - Програма “Дигитални изкуства”, НХА и жива музика: Бобо, Тошо, Табаков, приятели.
В Националната галерия за чуждестранно изкуство на пл.”Александър Невски”, ул. „19 февруари” 1 в София - Постоянна експозиция на НГЧИ; Гостуващи изложби; „Конкурс за многофункционален комплекс - вторичен столичен център в София”, МРРБ; „Архитектурните фантазии на Яков Чернихов”; „Лауреатите на премията на Фондация „Яков Чернихов” - „Повик на времето”; „Ретроспективна изложба” „Архитектурните конкурси за София 1900-1944”, Център за архитектурознание при БАН. В 17. 00 ч. - Откриване на изложба „Диалози” - концептуално, интерактивно изкуство на Жулиен Фридлер, Белгия. Прожекции на филми, пантомимични и музикални постановки и концерти с художествен ръководител Александър Илиев. От 22. 00 часа - аудио-визуално изкуство „на живо”- прожекции върху фасадата на Галерията от художника Ерик Ангелс, Франция.
Софийска градска художествена галерия на ул. „Ген. Гурко” 1 предлага изложбите „Недко Солаков”, куратори: Мария Василева и Яра Бубнова. Това е първата голяма изложба на Недко Солаков в България след 1988 г. и първото му ретроспективно представяне. Друга изложба е „Изкушението ЧАЛГА”. Ще има концерт на оркестър „Карандила” с начало 19.00 часа. Галерия „Васка Емануилова”, филиал на СГХГ на бул. „Янко Сакъзов” 15 показва изложбата „Бизнесът идва” на Георги Георгиев – Jorrras.
Националната художествена галерия на пл. „Ал. Батенберг” 1 предлага изложба на художника Симеон Стоилов - “ Иконостас”, а от 21.00 до 24.00 джаз трио и бар с напитки, разположен във фоайето на галерията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален