Свързани новини

14.03.2021 08:43

Рошкови вместо мед, какао, шоколад и семки, а и лекува всичко: Какво да правим с времето в карантина

Видян 4286 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Старите турци казват, че рошковите лекуват всичко. Странно е, но научните изследвания доказват доста полезни качества на шушулките и семената на растението: увеличават имунитета, намаляват риска от рак, диабет, сърдечно - съдови заболявания, равнището на холестерола. Научен факт, както и че името карат идва от семенцата вътре в шушулките рошкови. Теглото на всяко е 0,2 грама или точно 1 карат. От ориенталските пазари понятието е навлязло в съвременния бижутерски речник, разправят комшиите.


Там най-елементарната и най-разпространената употреба на шушулките от рошкови е като алтернатива на семките, когато например мъжете в съседната страна гледат футболен мач или големите борби. Гризат, хрупат и при все това помагат да своето здраве с всички онези полезности за него, които подробно изброихме по-горе. Според нутриционистите ползата дори надминава ефекта на сушените плодове например.


Повечето от уникалните свойства на рошковите се дължат на многото хранителни влакна в шушулките - това води до намаляването на риска от диабет, сърдечно - съдови заболявания, а с това и от коронавирус - толкова важно за възрастните хора, както и понижава нивото на холестерола.


Що се отнася до вдигането на имунитета - също хит в короновите ни времена, то е особено осезаемо при употребата на сироп от рошкови. Той е напълно достойна алтернатива на меда.


Направени на прах, шушулките от рошкови пък са чудесен заменител на доста по-скъпото какао и имат общо взето същия ободряващ, концентриращ ефект. И още нещо - съдържат естествена сладост, което е предимство пред какаото.


Предприемчиви хора на тази база вече правят и шоколад от рошкови. Той е био - според актуалния тренд. По вкус трудно би могъл да бъде отличен, както и по цвят от шоколада. Като автентичен е напълно неотличим от черния, даже при изследвания, хората опитващи го със затворени очи не само не правят разлика, но и намират продукта от рошкови за по-вкусен, тъй като съдържа и малко сладост, не е така горчив както наистина добрия черен с над 45% съдържание на какао, който е и доста скъп при това. От рошкови правят и алтернатива на млечния шоколад - пак с добавка мляко. На вкус продуктът е по-сладък от обичайния какаов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп